Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lovitura decisivă pentru crescătorii de animale din România: Plângere la DNA şi cerere către Comisia Europeană

MADR
ovine

O organizație internațională care luptă pentru drepturile animalelor a solicitat, luni, Comisiei Europene oprirea exportului cu animale vii în Portul Midia, după accidentul cu nava plină cu oi, care s-a răsturnat. Asociația amenință și cu o plângere la DNA, susținând că există suspiciuni de fraudă.

Animals International a solicitat Comisiei Europene să oprească exportul cu animale vii în Portul Midia și a anunțat că va face plângere la DNA după ce s-a descoperit că în vasul răsturnat în portul constănțean se aflau mai multe oi decât cele declarate.

După ce operațiunea de scoatere a epavei Queen Hind a eșuat, sâmbătă, reprezentanții societății care se ocupă de ranfluarea navei au declarat că la bordul epavei s-au descoperit mai multe punți intermediare care nu apăreau în cargoplanuri și că nava a fost încărcată cu mai multe oi decât au fost declarate în momentul plecării din port, acesta fiind și motivul pentru care cablurile macaralei Neptun au cedat.

După acest anunț, reprezentanții ONG-ului internațional spun că au confirmarea faptului că a există suspiciuni de fraudă.

„Acum că avem confirmarea oficială a suspiciunii de fraudă vom depune plângere la DNA pentru corupție sistemică a autorităților române. În plus, astăzi cerem Comisiei Europene să suspende activitatea de export cu animale vii în portul Midia și să nu mai permită ANSVSA să autorizeze nave pentru export. Reamintesc că odată autorizat de ANSVSA, un vapor poate încărca animale vii din orice port UE”, a anunțat Gabriel Păun, director UE al Animals International.

Parlamentul European a inițiat în luna decembrie procedura de anchetă parlamentară pe subiectul exportului cu animale vii, lună în care Animals International a prezentat dezastrul de la Midia de două ori în Parlamentul European, la 18 decembrie desfășurându-se chiar și o dezbatere în plen, mai transmite sursa citată.

„Până la această oră, 155 de europarlamentari din minim 177 necesari au semnat pentru demararea anchetei. Niciunul din România”, se mai arată în comunicatul transmis de Animals International.

Operațiunea de scoatere a epavei pline cu oi din Portul Midia s-a oprit, la două ore de la începerea lucrărilor, după ce cablurile de ridicare a navei au cedat din cauza greutății. Scoaterea navei era programată să se realizeze de o macara gigant de 1.800 de tone, adusă în Portul Midia, iar pentru susținere au fost sudate grinzi suplimentare de întărire a bordajului epavei. Nava sub pavilion Palau, care avea la bord 14.600 de oi, s-a răsturnat în Portul Midia pe 24 noiembrie 2019. Autoritățile au reușit să salveze doar 254 de animale.

După producerea tragediei, mai multe organizații internaționale de protecție a animalelor au protestat față de exportul de animale vii iar subiectul a făcut înconjurul presei internaționale, fiind dezbătut și în Parlamentul European.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.