Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lovitură devastatoare pentru ruși: Cipru a început să retragă unele cetățenii acordate prin programul ‘pașaportul de aur’

Cipru

Cipru va revoca cetăţenia şi paşapoartele cipriote în cazul a patru ruşi sancţionaţi de UE după agresiunea Rusiei asupra Ucrainei, a anunţat miercuri guvernul de la Nicosia, potrivit Reuters.

Măsura se va aplica şi familiilor celor patru cetăţeni ruşi, dar autorităţile cipriote nu au precizat identitatea acestora, conform politicii guvernului. Peste o mie de cetăţeni ruşi se regăsesc pe lista europeană cu sancţiuni, potrivit Agerpres.

În cadrul programului de acordare a cetăţeniei în schimbul investiţiilor, cunoscut sub numele de ''paşaportul de aur'' şi între timp desfiinţat, statul Cipru, membru al UE, a acordat cetăţenia unui număr de 2.886 de ruşi (investitori şi familiile lor) începând din anul 2007 până în august 2020.

În total, 6.779 de străini au primit cetăţenia cipriotă după ce au investit în insula mediteraneană cel puţin două milioane de euro fiecare.

O comisie de investigaţie asupra acestei scheme de acordare a cetăţeniei în schimbul investiţiilor a stabilit că ea a funcţionat într-un vid legislativ fără o supraveghere adecvată timp de mai mult de un deceniu, astfel că în noiembrie 2020 guvernul de la Nicosia a renunţat la acest program, criticat pentru lipsa de transparenţă şi favorizarea spălării de bani.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.