Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lovitură dură încasată de ministrul Justiţiei din partea CSM: Cererea Laurei Codruţa Kovesi, ACCEPTATĂ

Facebook Liviu Plesoianu
Tudorel Toader Laura Codruta Kovesi

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât admiterea cererii de apărare a independenţei sistemului judiciar formulată de procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, anunţul fiind făcut miercuri, după ce, cu o zi în urmă, plenul a avut pe ordinea de zi Raportul Inspecţiei Judiciare nr.6971/IJ/1448/DIP/2017 având ca obiect apărarea independenţei sistemului judiciar.

Citește și: Gigi Becali se lasă de afaceri: Pe ce se va concentra și cum va câștiga milionarul foarte mulți bani

"Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât admiterea cererii de apărare a independenţei sistemului judiciar formulată de procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. (9 voturi admitere, 7 voturi respingere)", anunţă CSM.

Tudorel Toader afirma încă de marţi, în exclusivitate pentru STIRIPESURSE.RO că decizia prin care Consiliul Superior al Magistraturii a stabilit că ar fi încălcat independenţa sistemului judiciar este una "emoţională".

Informaţia a apărut în spaţiul public încă de marţi, după şedinţa plenului CSM, ministrul Justiţiei Tudorel Toader calificând drept "emoţională" hotărârea CSM. "CSM – o hotărâre emoţională!", scrie Toader pe Facebook, reluând declaraţia dată de el cu privire la dosarul Belina şi decizia Curţii Constituţionale cu privire la anchetarea vizând hotărâri de Guvern.

Citește și: Oana Roman dă cărțile pe față: Cât de gravă este situația financiară a mamei sale

Toader reaminteşte că a declarat: "Procurorul nu poate să ancheteze oportunitatea, circumstanţele, împrejurările sau legalitatea adoptării unei Hotărâri de Guvern. Procurorul poate se ancheteze orice infracţiune prevăzută în Codul penal sau în Legile speciale. Nu există nici o infracţiune constând în adoptarea unei Hotărâri de Guvern cu nerespectarea normelor de tehnică legislativă. Eventuala nelegalitate a unei Hotărâri de Guvern se verifică de către instanţa de contencios administrativ". El adaugă apoi extrase din decizia CCR.

Citește și: ŞOC pe piaţa românească: Ultima companie din acest domeniu a intrat în FALIMENT – mii de oameni riscă să rămână fără loc de muncă

Procurorul şef al DNA Laura Codruţa Kovesi a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii în 26 septembrie să analizeze dacă afirmaţiile ministrului Justiţiei Tudorel Toader - privind ancheta în Dosarul Belina - conform cărora procurorii nu pot verifica legalitatea hotărârilor de guvern sunt de natură să afecteze independenţa sistemului judiciar, considerând că ministrul a indus în opinia publică ideea că activitatea procurorilor nu se desfăşoară în limitele cadrului legal. "Declaraţiile domnului Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, cu privire la o anchetă penală a DNA în curs, ce are ca obiect cercetarea unor fapte penale, reprezintă o formă de imixtiune în activitatea procurorilor. Sub acest aspect, procurorul şef al DNA a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii să analizeze dacă aceste afirmaţii sunt de natură să afecteze independenţa sistemului judiciar, întrucât prin declaraţiile din data de 26 septembrie 2017, domnul ministru al Justiţiei a indus ideea în opinia publică că activitatea procurorilor nu se desfăşoară în limitele cadrului legal", preciza DNA, conform news.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.