Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lovitură DURĂ pentru Gabriel Resources: România cere MILIOANE de dolari

rosia montana, proiect minier

România, lovitură dură în procesul intentat de Gabriel Resources în dosarul cianurii de la Roşia Montană. Statul român a trimis firmei canadiene o factură în valoare de  8,6 milioane de dolari, echivalentul taxelor pe valoare adăugată pe care compania le-ar avea de plătit, pentru achiziționarea de bunuri și servicii între anii 2011 și 2016. În plus, statul român a avertizat că ar putea să ceară în instanță inclusiv plata a milioane de dolari în penalizări și dobânzi, relatează publicația The Guardian.

Gabriel Resources acuză acum că măsura luată de România este o "răzbunare" pentru procesul intentat de compania canadiană statului român și că momentul la care vine această factură "nu este o coincidență". Într-un comunicat de presă, CEO-ul Gabriel Resources Jonathan Henry a declarat că factura este doar un mod de "a frustra tentativele firmei de a obține despăgubiri" pentru proiectul eșuat de la Roșia Montană.

Citeşte şi: UPDATE: Atac la Primăria Arad. Un bărbat a intrat cu forţa în biroul primarului

Gabriel Resources a încercat mai bine de 18 ani să obțină autorizații de la statul român pentru a construi o mină pentru exploatarea aurului de la Roșia Montană, în Munții Apuseni, cel mai mare depozit de aur din Europa.

Proiectul a fost însă oprit în 2013, după zeci de mii de oameni au ieșit în stradă și au protestat timp de trei săptămâni împotriva exploatării aurului de la Roșia Montană, care ar fi distrus zona. Guvernul României a retras în 2014 sprijinul acordat proiectului, iar Guvernul Cioloș a trimis în 2017 actele pentru a include Roșia Montană în Patrimoniul UNESCO, închizând astfel definitiv proiectul.

Luna trecută, firma canadiană a anunțat că va cere României despăgubiri de 4,4 miliarde dolari canadieni la curtea de arbitraj a Băncii Mondiale.

Satul Roșia Montană se află pe o suprafață estimată la 314 tone de aur, iar proiectul ar fi fost cel mai mare din Europa.

Citeşte şi: Autorităţile, măsuri împotriva bărbatului care a anunţat prăbuşirea unui avion .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.