DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

LOVITURA DURA pentru instante si parchete - Confiscarea extinsa a averii NU se aplica inainte de in vigoare a noului Cod Penal

ccr

Judecatorii au decis ca infractorii care au furat si si-au insusit astfel bunuri in mod ilegal inainte de 2012 pot ramane cu ele. Ei au declarat neconstitutionala prevederea din noul Cod Penal prin care magistratii puteau decide confiscarea averilor dobandite ilegal.

In noul Cod Penal se precizeaza ca averea prezumata a fi dobandita ilegal poate fi confiscata in masura in care se dovedeste ca dobandirea a avut loc cu 5 ani inainte de inceperea actiunii penale. CCR a decis ca acum confiscarea se poate face doar pentru bunurile dobandite ilegal dupa 2012, de la data intrarii in vigoare a Noului Cod Penal.

COMUNICATUL CCR:

Plenul Curţii Constituţionale, învestit în temeiul art.146 lit. d) din Constituţia României şi al art.29 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, a luat în dezbatere excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art.118² din Codul penal din 1969.

În urma deliberărilor, cu majoritate de voturi, Curtea Constituţională a admis excepţia şi a constatat că dispoziţiile art.118² alin.(2) lit.a) din Codul penal din 1969 sunt constituţionale în măsura în care confiscarea extinsă nu se aplică bunurilor dobândite înainte de intrarea în vigoare a Legii nr.63 din 17 aprilie 2012 pentru modificarea şi completarea Codului penal al României şi a Legii nr.286/2009 privind Codul penal.

Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi Tribunalului Timiş.

Argumentaţiile reţinute în motivarea soluţiilor pronunţate de Plenul Curţii Constituţionale vor fi prezentate în cuprinsul deciziilor, care se vor publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Ce inseamna confiscarea extinsa: O persoana este trimisa in judecata pentru coruptie. Judecatorul mai constata ca averea acelei persoane depaseste veniturile legale. Ceea nu se poate justifica din averea acelei persoane este confiscat pentru ca se presupune ca banii aceia provin tot din fapte de coruptie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.