Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lovitură GREA dată de BBC unei mari țări: Celebrul post de televiziune acuză o campanie susţinută de hărţuire şi persecuţie

bbc

Radioteleviziunea britanică BBC a anunţat miercuri că a depus la Organizaţia Naţiunilor Unite o plângere împotriva Iranului, pentru "o campanie susţinută de hărţuire şi persecuţie" a jurnaliştilor, informează DPA. Plângerea a fost adresată raportorului special al ONU pentru libertatea de exprimare, David Kaye, care a cerut Teheranului să înceteze hărţuirea angajaţilor BBC, şi raportoarei speciale pentru drepturile omului în Iran, Asma Jahangir.

BBC a precizat că 152 de angajaţi, foşti angajaţi şi colaboratori ai săi sunt anchetaţi de autorităţile de la Teheran pentru "complot împotriva securităţii naţionale", în Iran şi în străinătate. Unora dintre ei le-au fost blocate activele şi nu li se permite să moştenească sau să vândă bunuri în Iran.

Citește și: Noile arme ale Phenianului care au speriat lumea

Potrivit BBC, scopul anchetelor este de a efectua presiuni asupra jurnaliştilor, pentru a-i determina să îşi înceteze colaborarea cu radioteleviziunea britanică. Directorul general al BBC, Tony Hall, a afirmat că anchetele sunt "motivate politic" şi că reprezintă "o pedeapsă colectivă fără precedent aplicată ziariştilor care pur şi simplu îşi fac meseria".

Acţiunile guvernului iranian împotriva jurnaliştilor şi a familiilor lor au început după alegerile prezidenţiale din 2009, când Teheranul a acuzat puterile străine de amestec. Iranul a vehiculat şi ştiri false despre unii angajaţi ai BBC, inclusiv relatări despre acte sexuale ilegale, dintre care unele sunt pedepsite cu moartea conform legilor iraniene, susţine organizaţia media britanică.

Serviciul BBC în limba persană emite de la Londra, iar mulţi dintre angajaţi evită deplasările în Iran, chiar şi pentru a-şi vizita rudele grav bolnave, de teamă să nu fie închişi sau împiedicaţi să mai părăsească ţara.

Raportorul ONU David Kaye a afirmat că ştia de mai mult timp despre "presiunile semnificative" asupra jurnaliştilor BBC. "Cerem guvernului iranian să înceteze hărţuirea angajaţilor serviciului în limba persană al BBC şi a familiilor acestora", a declarat el. "Aş spune că pentru noi este o preocupare foarte, foarte serioasă, parţial din cauză că reflectă un model general, dar şi pentru că produce un rău direct persoanelor care nu fac altceva decât să încerce să-şi facă meseria - o meserie care este protejată de legislaţia internaţională privind drepturile omului", a arătat oficialul, conform Agerpres.

Citește și: România e DIRECT VIZATĂ de ultima decizie luată de Parlamentul European: Registru comun pentru intrări și ieșiri cu țările din Schengen

Kaye a adăugat că biroul său s-a adresat autorităţilor de la Teheran, dar nu se aşteaptă la un răspuns rapid, deoarece ritmul reacţiilor guvernamentale este destul de redus.

Jahangir urma să se adreseze presei miercuri, dar întâlnirea cu ziariştii a fost anulată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.