Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lovitură grea pentru ANI, în Parlament: bugetul le-a fost tăiat DRASTIC

integritate

Comisiile reunite de buget-finanţe ale Parlamentului au aprobat, joi, bugetul Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) pe 2018, în forma propusă de Guvern, nefiind formulate amendamente. Totuși, bugetul ANI este cu 13% mai mic față de ceea ce au cerut Guvernului și cu 4% mai mic decât în 2017.

În Comisia de Buget s-a pus problema creșterilor de salarii, generate de Legea salarizării unitare. La ANI rămâne același fond de salarii în 2018, ca și în 2017, deși salariile vor crește conform legii. Președintele de ședință Viorel Ștefan a închis discuția pe această temă și a spus că cei de la ANI au un management performant, de aceea nu solicită bani în plus pentru salarii. 

Prezent la dezbaterile comisiilor reunite, preşedintele ANI, Bogdan Stan, a declarat că proiectul de buget asigură buna funcţionare a instituţiei "cel puţin până în august 2018". 

"Fac menţiunea că bugetul, aşa cum a fost făcut de către noi, a fost făcut astfel încât să se încadreze în limitele de buget aprobate de Guvernul României. Este un buget cu 4% mai mic faţă de execuţia bugetară pe anul precedent şi vom fi în situaţia ca la prima rectificare să solicităm sume suplimentare de bani", a precizat el. 

Deputatul Claudiu Năsui (USR) a remarcat că ANI este una dintre puţinele instituţii în cazul cărora scade bugetul şi a cerut lămuriri suplimentare în acest sens. 

"Bugetul este mai mic cu 4% faţă de anul trecut, deşi pentru anul viitor avem cheltuieli în plus. Avem un sistem pe care l-am operaţionalizat în luna iunie. (...) Banii ne ajung până în data de 1 august, la proxima rectificare bugetară, când vom fi în situaţia de a solicita sume suplimentare de bani la capitolul bunuri şi servicii. La personal şi la investiţii avem sumele asigurate. Singurul capitol care lasă de dorit este capitolul bunuri şi servicii", a replicat preşedintele ANI. 

Bogdan Stan a menţionat că la capitolul bunuri şi servicii ANI a solicitat o suplimentare de 3 milioane de lei, dar a afirmat că nu poate estima cu exactitate necesarul pentru 2018, în condiţiile în care nu se cunoaşte deocamdată impactul bugetar generat de sistemul Prevent. 

Deputatul PSD Viorel Ştefan, preşedintele Comisiei de buget-finanţe din Camera Deputaţilor, a subliniat că în cazul ANI sunt asigurate cheltuielile pentru capital şi cele de personal. 

"Nu sunt dimensionate acoperitor cheltuielile pentru bunuri şi servicii. Vă reamintesc că întreg bugetul a preluat o sarcină de reducere a cheltuielilor cu bunuri şi servicii cu 10%. Acesta a fost unul dintre principiile pe baza cărora s-a construit bugetul. În al doilea rând, tot din prezentarea domnului preşedinte am înţeles că în cursul anului 2018 urmează să apară nişte cheltuieli cu bunuri şi servicii care nu pot fi cuantificate la momentul acesta. Atunci, suntem într-o situaţie foarte clară, ca după primul semestru, timp în care acest sistem nou va funcţiona şi se vor cuantifica corect cheltuielile, se va putea face fundamentarea pentru suplimentarea bugetului alocat", a precizat el. 

Proiectul de buget pentru 2018 prevede o alocare pentru ANI de peste 21,6 milioane de lei, în scădere cu 4,17% faţă de 2017.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.