DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Lovitură în Justiţie: Procurorul Pîrlog, cel mai vocal susţinător al desfiinţării SIIJ, prins de propriii şefi cu deconturi şocante

Inquam Photos/ Octav Ganea
Bogdan Pirlog

Procurorul militar Bogdan Pîrlog, cel care s-a autosesizat în noaptea de după protestul din 10 august şi care a solicitat inclusiv desființarea propriei structuri, este vizat de o anchetă penală în urma unui raport întocmit de propriii şefi. Pîrlog este, în calitate de copreşedinte al Asociaţiei Iniţiativa pentru Justiţie, cel mai vocal susţinător al desfiinţării SIIJ, structură de parchet care acum trebuie să-l ancheteze. Despre ciudatul caz al raportului despre neregulile lui Pîrlog, rătăcit prin Parchetul General, vom oferi mai multe detalii în curând. Deocamdată, redăm partea despre deconturile şocante ale procurorului, dezvăluită de ziarul Naţional.

Raportul arată că procurorul militar Bogdan Pîrlog a făcut deconturi șocante la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti. Unele pentru a participa la diverse conferințe internaționale în calitate de copreședinte al Asociației "Inițiativa pentru Justiție", iar altele pentru a justifica perioade și de câte două-trei luni petrecute la malul mării, alături de familie și polițiștii "de suflet" Ivan Adruț și Catană Adrian. Ca și descinderile la camera 108 a Căminul Marinei Militare C2 din Mamaia alături de cealaltă polițistă de suflet, Lili Marcu.

Miza este, aşadar, una personală în desfiinţarea SIIJ. Potrivit articolul 88^1 alin (1) din legea 304/2004, SIIJ "are competența exclusivă de a efectua urmărirea penală pentru infracțiunile săvârșite de judecători și procurori, inclusiv judecătorii și procurorii militari și cei care au calitatea de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii." Dacă SIIJ s-ar desfiinţta, ancheta declanşată în urma raportului întocmit de şefii lui Pîrlog s-ar întoarce la DNA militar, unde şef este un procuror pus în funcţie chiar de Secţia pentru procurori a CSM, protectorii lui Bogdan Pîrlog.

Amintim că procurorul militar Bogdan Pîrlog este şi unul dintre protagoniştii serialului "Justice leaks" publicat în ultimele zile de STIRIPESURSE.RO.

RAPORTUL

"A. 29.10.2019. Invitație în calitate de copreședinte al Asociației ”Inițiativa pentru Justiție” de a participa la Conferința „Universite Libre de Bruxelles„. Locotenent colonelul B.P. a întocmit un raport către generalul Gheorghe Coșneanu, prin care i-a solicitat să fie de acord a aproba deplasarea ca și misiune, deși nu avea nicio legătură cu specificul magistraturii militare ori a Ministerului Public. În virtutea relației de prietenie, șeful SPM, gen. Coșneanu a aprobat raportul atașat, iar prin intermediul col. Tudor Marian, fost șef al Resurse Umane și Financiar, actual adjunct al SPM, respectivul raport a fost transmis la Ministerul Apărării Naționale. Unde, conform fișei cu avize atașată, raportul aprobat de gen. Coșneanu a fost aprobat atât de ofițerii din cadrul Direcției Generale Financiar – Contabile, precum și de generalul Cătălin Ștefăniță Zisu, șeful CLI, de maior Geanina Moldoveanu, din cadrul Direcției Juridice, precum și de colonelul magistrat Tudor Marian – SPM. În condițiile în care, fără drept, procurorul militar B.P. a încasat, fără nicio legitimitate, contravaloarea diurnei, a indemnizației de deplasare și transport dus-întors cu avionul, plus cazare la hotel de 5 stele, prejudiciind astfel bugetul consolidat de stat cu suma de  aproximativ 2.500 euro. Menționăm că respectivul raport nu a trecut și pe la Serviciul de Cooperare Internațională, Relații Internaționale și Programe. Deplasarea s-a efectuat fără avizul PG al PÎCCJ, Licu Bogdan, nefiind emis niciun ordin în acest sens de către Procurorul General. Se încadrează la abuz îns erviciu cu obținerea unor foloas epentru sine ( diurnă, tarnsport, cazare) prin folosirea sintagmei 'în misiune'.

B. Prin raportul nr. 6784/VII/1/2019 din 07.11.2019, lt.col. B.P. a participat în regim de „misiune„ la o conferință organizată de aceeași ULB, în perioada 21-22.11.2019, tot pe baza unei invitații în calitate de copreședinte al AIJ„. În mod similar,prin complicitatea gen.Coșneanu, B.P. a beneficiat în mod nedrept de contravaloarea diurnei, indemnizației de deplasare, de transport și cazare, în cuantum de aproximativ 3.000 euro. Fără nicio justificare care să țină cont de calitatea sa de magistrat militar. Activitatea propriu-zisă la această manifestare a constituit-o de fapt protestul cu privire la modificarea Legilor Justiției, solicitând desființarea SIIJ și a Inspecției Judiciare.

În mod similar a mai participat în perioada 23-25.10.2019 la Roma, la Conferința ”Inteligența Artificială”, cheltuielile efectuate de acesta fără temei fiind de 2.000 euro."

"În perioada 27-29 ianuarie 2019, B.P. s-a deplasat în localitatea Constanța, împreună cu polițista Marcu Lili, unde s-au cazat la Căminul Marinei Militare C2, camera 108. Cei doi au încasat diurnă iar B.P. și banii pe transport, în cuantum de 7,5 l pe 100 km, dus-întors, decont pe mașină proprietate personală.

În perioada 05.07. – sfârșitul lunii septembrie 2019 a figurat plecat „în misiune„ sub propria semnătură și fără aprobarea șefului ierarhic, la Constanța- Mamaia. Motivarea fiind ancheta într-o cauză penală în care pretinșii făptuitori se aflau la o Unitate Militară din Tulcea. Aceștia fiind chemați însă la Constanța  pentru audieri. În scopul premeditat al activității ce îmbracă cel puțin forma unei abateri disicplinare, dacă nu infracțiune, B.P. i-a luat cu sine, prin rotație, pe polițiștii Ivan Andruț și Catană Adrian, asigurându-le cazare și masă la Căminul Marinei Militare C2. Acolo unde atât procurorul B.P. cât și cei doi polițiști și-au adus și familiile. S-a reținut că în toată această perioadă au fost blocate două apartamente în C2, unul pentru familia procurorului B.P. și celălalt, în sistem rotație, pentru cei doi polițiști de la Poliția Sector 6, inclusiv pentru finul său, procuror DIICOT. Se impune a fi menționat că pentru cele două apartamente nu s-a achitat nimic, dat fiind că B.P. a prezentat ”ordinul de misiune” semnat de el însuși iar la întoarcere acesta și-a aprobat singur rapoartele și notele de justificare ale deplasării, care au fost acceptate, în virtutea relației de prietenie, de către generalul Gheorghe Coșneanu.

De menționat incidentul raportat de adjunctul Căminului C2 provocat de cele două locuri de parcare de autoturismele BMW ale B.P., între timp acesta achiziționând un alt autoturism BMW sport, negru, decapotabil, două uși, 275CP,la 0 km, cu nr. B-(…) – (…). S-a constatat că în toată acea perioadă estivală ancheta era efectuată de către unul dintre cei doi polițiști aduși de la București, în sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța, unde erau chemați militarii din Tulcea. B.P. trecea doar o dată pe zi, pentru a semna declarațiile, fără a participa însă la audieri, în rest fiind o prezență constantă la magazinul PX din cadrul Bazei Militare Americane de la Mihail Kogălniceanu. Pe parcursul perioadei estivale, B.P. a solicitat și primit contravaloarea de 600 lei/zi-diurnă, inclusiv contravaloarea combustibilului dus – întors pe ruta București – Constanța, aspect confirmat de evidențele financiare ale SPM. B.P. decontând pentru perioada iulie – septembrie petrecută la Mamaia contravaloarea sumei de 10.000 USD. Ancheta nu s-a finalizat însă cu întocmirea unui rechizitoiu, lt.col. B.P. dispunând clasarea militarilor cercetați, după ce aceștia au acceptat să acopere contravaloarea presupusului prejudiciu. Implicații –art.13 indice 2 din Legea 78/2000 și art.297/Cp."

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.