Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

JUSTICE LEAKS, episodul 3 | Magistraţii şi politicienii lor preferaţi - 'Dai în mine, dai în fabrici şi uzine'

justice leaks

"Justice leaks" nu se dorea a fi un serial, dar tinde să devină unul. Dezvăluirea unor mesaje de-a dreptul şocante de pe forumurile magistraţilor îi face pe tot mai mulţi judecători şi procurori să reacţioneze, să transmită redacţiei STIRIPESURSE.RO noi imagini incriminatoare şi să garanteze pentru autenticitatea celor deja publicate. Astfel, publicăm azi cea de-a treia serie de mesaje de pe grupul de Facebook "Forumul magistraţilor" şi de pe grupul de Whatsapp al unei asociaţii a procurorilor.

JUSTICE LEAKS, episodul 1

JUSTICE LEAKS, episodul 2

Între timp, la solicitarea CSM, Inspecţia Judiciară s-a autosesizat şi face verificări cu privire la mesajele cu tentă politică şi denigratoare de pe forumurile magistraţilor, care ar putea reprezenta abateri disciplinare. "Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii se delimitează categoric de orice derapaj de natura celui care rezultă din discuțiile purtate de unii judecători şi procurori pe o rețea de socializare. Judecătorilor şi procurorilor le este recunoscut dreptul la liberă exprimare, însă în exercitarea acestuia magistrații au obligația de a se comporta într-o manieră care să păstreze demnitatea funcției, imparțialitatea şi independența sistemului judiciar", a transmis CSM.

Mesajele pe care le publicăm azi conţin postări şi comentarii ale unor magistraţi despre oameni politici şi despre alţi magistraţi. Sunt avuţi în vedere în special foşti miniştri ai justiţiei, dar şi potenţiali miniştri. Magistraţii activişti au preferaţii lor, cum ar fi Ana Birchall şi Stelian Ion, în vreme ce Iohannis, Gorghiu, Scântei, Predoiu sau Dăncilă sunt luaţi la ţintă. Printre mesajele de pe Whatsapp se observă şi un moment în care membrii unei asociaţii profesionale intră în conflict chiar cu Secţia pentru procurori a CSM, care le-a oferit de-a lungul anilor impunitate în faţa oricărei acţiuni disciplinare.

Pe Forumul Magistraţilor erau atacaţi membrii CSM care au avizat negativ proiectul de lege privind desfiinţarea SIIJ. Ceea ce stârneşte uimirea unor magistraţi este avizul favorabil emis de Consiliul Legislativ, condus de fostul ministru Florin Iordache. Judecătorul Dragoş Călin, preşedintele Asociaţiei Forumul Judecătorilor, face o afirmaţie prin care contrazice toată retorica PNL şi USR: SIIJ nu a fost dorită de PSD, ci a fost gândită chiar de CSM, garantul constituţional al independenţei justiţiei.

content-image

content-image

Următoarele trei imagini conţin mesaje de pe grupul de Whatsapp al unei asociaţii profesionale a procurorilor. Din această asociaţie face parte şi procurorul care a stat toată noaptea în faţa casei lui Dincă din Caracal, fără să facă percheziţie, deşi era vorba despre o infracţiune flagrantă. Procurorii sunt nemulţumiţi de decizia CSM de a-l suspenda din funcţie pe procurorul din Caracal, în ciuda modului în care acesta a acţionat şi a valului de revoltă în rândul opiniei publice. Pentru membrii asociaţiei, românii revoltaţi de incompetenţa autorităţilor sunt "hoarde de imbecili care doresc sânge de procuror". Mentalitatea de haită merge până acolo încât un procuror propune ca toţi membrii asociaţiei să demisioneze în bloc (aproximativ 80 de persoane, potrivit propriilor mesaje). De critici nu scapă nici procurorul general interimar de la acel moment, Bogdan Licu, care este acuzat că a gestionat prost criza Caracal. Solidaritatea de breaslă funcţioneză aşadar selectiv.

content-image

content-image

content-image

De altfel, Bogdan Licu era o ţintă obişnuită a criticilor, alături de Codruţ Olaru, fost vicepreşedinte CSM. Cei doi erau acuzaţi că nu se luptă suficient în CSM pentru a bloca SIIJ. Şi procurorii de la Parchetul General sunt ironizaţi, în timp ce ministrul Justiţiei de la acel moment, Ana Birchall, era numită familiar "Ana".

content-image

Revenind la grupul de Facebook "Forumul Magistraţilor", acelaşi Caius Marcius, despre care numeroase persoane din justiţie afirmă că este procurorul Bogdan Pîrlog, punea la cale, alături de procurorul Cristian Ardelean, majorităţile de la CCR.

content-image

Tot despre CCR se vorbeşte şi pe grupul de Whatsapp al procurorilor activişti, însă de această dată se doreşte chiar desfiinţarea Curţii (mutare care presupune şi modificarea Constituţiei) sau măcar posiblilitatea contestării la ÎCCJ a deciziilor. Urmează un şir de mesaje din anul 2019, când procurorii visau ca ministrul Justiţiei să fie numit Cristian Diaconescu, actualul preşedinte al PMP, se bucurau că judecătoarea Dana Gîrbovan a fost respinsă de Iohannis şi erau îngroziţi de posibilitatea ca judecătoarea Gabriela Bîrsan să ajungă ministru. Demiterea Anei Birchall era considerată un fapt "nasol pentru noi", magistraţii ţinând pumnii PNL pentru succesul moţiunii împotriva Guvernului Dăncilă.

content-image

content-image

content-image

În contextul dezbaterilor publice despre clasarea dosarului "10 august", judecătorul Răzvan Sas, de la Curtea de Apel Suceava, afirmă că preşedintele spune lucruri trăznite şi şi-a pierdut complet credibilitatea, în vreme ce un alt magistrat distribuie un mesaj al protestatarului Dide care îl întreabă pe Klaus Iohannis "Ce dracu aţi fumat?". Nu lipseşte nici alintul la adresa ministrului Justiţiei, care este numit "Stelu".

content-image

Despre acelaşi "Stelu", Caius Marcius, Cristian Ardelean şi Cristi Danileţ au doar apreciezi, căutând să explice deja celebrul episod al apartamentului ANL obţinut de ministrul Justiţiei.

content-image

Şi pentru că magistraţii români nu se puteau limita la politica internă, trec şi la politica de peste ocean. Schimbarea puterii de la Washington şi un aşa-zis "desant" al diplimaţilor americani în birourile de la Bucureşti, după plecarea ambasadorului Adrian Zuckerman, sunt întâmpinate cu uşurare de judecătorul Cristi Danileţ: "Era şi timpul!"

content-image

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.