Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LOVITURĂ pentru DNA. Fost preşedinte al CSM iese la atac: 'Cum să ai dosare cu suspecţi aflaţi în funcţii publice şi să nu dai soluţie?'

wall-street.ro
DNA - Directia Nationala Anticoruptie

Fostul preşedinte al CSM Horaţius Dumbravă se întreabă, într-o postare publicată pe Facebook, în urma publicării hotărârii Secţiei pentru procurori după controlului Inspecţiei Judiciare la DNA şi în care se dispun verificări pentru remedierea deficienţelor constatate la nivelul secţiei de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie, cum pot exista dosare cu suspecţi aflaţi în funcţii de demnitate publică de stat ani de zile şi să nu fie dată o soluţie. 

Citeşte şi: S-a dat ALARMA la o maternitate din România! Anchetă după moartea SUSPECTĂ a doi bebeluşi

"Am văzut că Secţia de procurori a dispus un control în vederea remedierii deficienţelor constatate la nivelul secţiei de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie (din DNA - n.r.), mai ales a cauzelor foarte vechi. Nu e intenţia mea aici să critic faptul că, totuşi, conducerea acestei secţii a fost găsită ca fiind eficientă, din moment ce chiar Secţia reţine în cuprinsul hotărârii că au fost multe cauze 'lăsate în nelucrare'. Mă refer la o chestiune de ordin general, de altfel constatate în realitate: cum poţi să ai dosare cu suspecţi aflaţi în funcţii de demnitate publică sau alte funcţii ce implică exerciţiul autorităţii de stat (inclusiv judecători sau procurori) ani de zile şi să nu dai soluţie?", scrie Horaţius Dumbravă. 

El adaugă că există dosare în care judecători şi procurori sunt suspecţi şi care încă nu au fost finalizate, fiind o sursă de presiune asupra respectivilor magistraţi, întrebându-se dacă noţiunea de prioritate nu există.

Citeşte şi: Lovitură de teatru: Apropiaţi ai Stelei Popescu, audiaţi în SECRET de procurori. Parchetul ţine DESCHIS dosarul de moarte suspectă

"Da, au fost şi sunt dosare, spre exemplu, cu judecători şi procurori pentru care s-a început urmărirea penală, aceştia având calitatea de suspecţi, şi care nu au fost finalizate. Dincolo de faptul că astfel de situaţii de neacceptat sunt o sursă de presiune pentru magistraţii în cauză (să ne imaginăm cum şi în ce condiţii soluţionează cauze aceşti magistraţi când se ştiu suspecţi în cauze penale; adică, nu le este afectată oare independenţa şi imparţialitatea prin această teamă difuză indusă de nerezolvarea în ce-i priveşte a cauzelor cu care a fost sesizat sau s-a sesizat din oficiu DNA?), rămâne întrebarea: de ce se întâmplă asta? A, sunt multe dosare de soluţionat? Dar noţiunea de prioritizare nu există? Aici nu discut de soluţia care trebuie dată în astfel de dosare care dospesc pe masa unor procurori, ci de consecinţele unei astfel de atitudini nu doar în ce-i priveşte pe cei anchetaţi, dar şi la nivelul opiniei publice", se întreabă Dumbravă.

El dă exemplul dosarului în care este urmărit penal fostul procuror general Tiberiu Niţu, amintind că acesta a fost nevoit să demisioneze pentru anumite acuzaţii care încă "plutesc" în spaţiul public şi pentru care DNA nu ar fi dat o soluţie.

"Vă mai aduceţi aminte de cauza fostului procuror general, domnul Tiberiu Niţu? S-a mai auzit ceva de această cauză? Vă reamintesc că domnul Niţu a fost nevoit să demisioneze din funcţia de procuror general pentru anumite acuzaţii, care, iată, plutesc indefinit în spaţiul public, fără să aibă o soluţie din partea procurorilor DNA. Nu ai cum să nu-ţi pui sincer problema dacă domnul Niţu nu a fost, mai degrabă, sacrificat pentru că intenţiona să se înscrie pentru procedura privind nominalizarea noului procuror general. E o suspiciune indusă de un astfel de comportament al unor procurori DNA", menţionează fostul preşedinte al CSM.

Citeşte şi: Demitere BOMBĂ la Ministerul Educaţiei! Tudose l-a DAT AFARĂ după ce a fost inculpat de DNA într-un dosar celebru .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.