DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

LOVITURĂ pentru Lazăr: CSM va face publică lista procurorilor care au colaborat cu SRI

Inquam Photos/Octav Ganea
Augustin Lazar la bilantul Ministerului Public

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a respins miercuri solicitarea procurorului general de a se stabili anumite limite pentru Inspecţia Judiciară, în cadrul controlului care vizează modul în care procurorii din toată ţara au implementat protocolul cu SRI.

Vicepreşedintele CSM, Codruţ Olaru, l-a susţinut pe Lazăr şi a cerut stabilirea unor limite pentru controlul pe care Inspecţia Judiciară îl face la nivelul Ministerului Public cu privire la protocolul încheiat în 2009 cu SRI şi situaţia mandatelor pe siguranţă naţională.

Vezi şi: Top 10 expresii care îi fac pe ceilalți să aibă încredere în tine

"Din observaţiile pe care Parchetul General le face şi la care cel puţin colegii procurori din Secţie (Secţia pentru procurori - n.r.), noi, subscriem, impun - cred - în maniera în care se realizează acest control o serie de clarificări din perspectiva noastră, a celor care am dispus un astfel de control. Ca exemplu, deşi ştim cu toţii - protocolul a fost încheiat în anul 2009, perioada de control vizată începe cu anul 2005, deci practic retroactivează cu 5 ani de zile. Se solicită de către Inspecţia Judiciară, nominal, numele, prenumele procurorilor care au lucrat, profesional vorbind, pe baza acestor dispoziţii. Şi nu în ultimul rând, o a treia observaţie vizează partea de punere la dispoziţie de către Ministerul Public a situaţiilor mandatelor de siguranţă naţională. Ştim cu toţii - nu este de resortul Ministerului Public să aibă o astfel de situaţie, nu interferează decât în mod parţial cu această problematică. Pe cale de consecinţă, vă adresez rugămintea să suplimentăm ordinea de zi şi să încercăm să punctăm limitele controlului pe care l-a dispus împreună în data de 19 aprilie", a propus Codruţ Olaru.

Cererea lui Lazăr, susţinută de Olaru, a fost respinsă, iar inspectorii judiciari au liber să solicite orice fel de informaţii, inclusiv numele celor procurorilor care au aplicat protocolul cu SRI şi numărul mandatelor de siguranţă naţională emise în baza protocolului.

"După suplimentarea ordinii de zi a acestei şedinţe, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât respingerea solicitării procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cuprinsă în adresa nr.13979/C/1160/03.07.2018. (8 voturi pentru Admitere; 9 voturi pentru Respingere)", se arată în decizia CSM.

Vezi şi: Top 3 mituri despre uleiul de motor și de ce să NU le crezi .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.