Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LOVITURĂ pentru SUTE DE MII DE ROMÂNI! Guvernul vrea să INTERZICĂ prin OUG Uber, Taxify, dar şi aplicaţiile Clever şi Star Taxi

realitatea.net
taxi uber aplicatie

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a cedat presiunilor făcute de marile companii de taxi din Bucureşti şi a pregatit o ordonanţă de urgenţă pentru modificarea Legii 38/2003 privind transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere. Dacă va fi votată de Guvern, această ordonanţă va duce la eliminarea serviciilor de tip Uber şi Taxify, dar şi a aplicaţiilor de taxi Clever şi Star, care vor fi obligate să devină dispecerate de taxi autorizate pentru a putea opera. Proiectul a fost publicat vineri, 18 mai şi se află în dezbatere publică pentru 10 zile calendaristice.

Ordonanţa a fost cerută în mod repetat de către Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR), care reprezintă firmele de taxi şi marile dispecerate. Într-un comunicat de presă trimis vineri, COTAR solicita trecerea rapidă a OUG, spunând că “domnul vicepremier Paul Stănescu a înţeles că această OUG va diminua pirateria şi activitatea tuturor firmelor care fac transporturi neautorizate, ascunzându-se în spatele unor platforme digitale.”

A treia încercare de intezicere UBER şi Taxify prin ordonanţă de urgenţă sub guvernarea PSD

Nu este prima oară când un guvern PSD încearcă eliminarea aplicaţiilor de transport din România, prin intermediul unei ordonanţe de urgenţă. Proiecte similare au mai fost depuse şi în timpul guvernelor Tudose şi Grindeanu, însă de fiecare dată s-a renunţat la ele, fie pentru că nu aveau susţinere în Guvern, fie din cauza protestelor cu care ameninţau sutele de mii de utilizatori ai acestor aplicaţii.

Ce prevede ordonanţa şi ce impact are asupra serviciilor de ridesharing, dar şi asupra aplicaţiilor de taxi?

Prin acest proiect de OUG este modificată sancţiunea prevăzută în textul Legii nr.38/2003 prin eliminarea din textul normei juridice a expresiei „în mod repetat”. MDRAP urmăreşte crearea cadrului legal care să asigure posibilitatea sancţionării tuturor şoferilor care folosesc aplicaţii de tip UBER sau Taxify, precum şi a taximetriştilor înrolaţi în sisteme precum Clever sau Star Taxi. Aplicarea sanctiunii se va putea face direct de către organele de control, fără a mai exista obligativitatea constatării în prealabil a caracterului repetat al faptei. Practic, în lipsa unei reglementari care să legifereze serviciile de ridesharing, şoferii care fac Uber sau Taxify vor putea fi sanctionaţi cu amenzi usturătoare, ceea ce ar duce la limitarea sau chiar dispariţia celor două servicii din România.

Ministerul condus de Paul Stănescu are în vedere şi reglementarea utilizării activităţii de dispecerat taxi şi prin intermediul aplicaţiei mobile şi a aplicaţiei web, dispeceratul fiind definit ca: “activitatea conexa transportului in regim de taxi, marfa sau bunuri, autorizata de autoritatea de autorizare, care permite preluarea comenzilor de transport prin intermediul telefonului, aplicatiei informatice mobile de taxi sau alte mijloace ce pot fi descarcate cu ajutorul internetului si le transmite taximetristului prin statia radio de emisie-receptie, prin intermediul aplicatiei informatice mobile de taxi conectata la internet”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.