Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LOVITURĂ pentru țările din UE: Qatarul anunţă că nu poate înlocui Rusia în livrarea de gaze

putin gaz

Qatarul, una dintre ţările cele mai mari exportatoare de gaze naturale, a transmis marţi că nu va putea asigura acoperirea nevoilor energetice ale Uniunii Europene în cazul unui deficit al aprovizionării blocului comunitar cu gaze din Rusia ca urmare a tensiunilor politico-militare din jurul Ucrainei.

''Volumul de gaze de care are nevoie UE nu poate fi compensat de nimeni în mod unilateral fără a perturba livrările către alte regiuni ale lumii'', a declarat ministrul qatarez de stat al energiei, Saad Sherida Al-Kaabi, potrivit Reuters.

''Securitatea energetică a Europei necesită un efort colectiv al multor părţi'', a explicat acesta, după o întâlnire avută la Doha cu comisarul european pentru energie, Kadri Simson, scrie agerpres.ro.

Ministrul qatarez şi-a exprimat speranţa că ''tensiunile în Europa pot fi soluţionate pe cale diplomatică, astfel încât toţi furnizorii să poată lucra împreună pentru a asigura securitatea energetică pe termen scurt şi lung''.

Reacţia sa vine după ce Washingtonul a cerut Qatarului şi altor producători majori de gaze să examineze dacă şi-ar putea spori livrările de gaze către UE în cazul în care un atac al Rusiei asupra Ucrainei sau sancţiunile europene şi americane plănuite împotriva Moscovei ar afecta livrările de gaze ruseşti către Europa.

''Respectarea contractelor noastre este sacrosanctă'', a subliniat ministrul din Qatar, sugerând astfel că ţara sa nu va putea redirecţiona către Europa volume de gaze deja contractate de alte ţări fără consimţământul acestora.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.