Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Loviturile aeriene americane în Somalia au ucis 21 de civili

Captura video.
Atac terorist Mogadiscio, Somalia

Loviturile aeriene americane în Somalia au ucis 21 de civili şi rănit 11 din 2017, a informat miercuri Amnesty International, acuzând Comandamentul Statelor Unite pentru Africa (AFRICOM) că nu răspunde în niciun fel pentru aceste acţiuni, informează dpa, potrivit Agerpres.

"Nu numai că AFRICOM nu reuşeşte în misiunea sa de a raporta victimele civile în Somalia, dar se pare că nu-i pasă de soarta a numeroase familii pe care le-a destrămat", a declarat Depose Muchena, directorul organizaţiei de drepturi ale omului pentru Africa de Est şi de Sud, într-un comunicat.

Statele Unite au sprijinit forţele somaleze şi soldaţii Uniunii Africane în lupta împotriva islamiştilor al-Shabaab şi au lansat lovituri aeriene multiple în Somalia vizând această grupare teroristă, care atacă regulat forţele de securitate şi civilii.

Amnesty a precizat că cele 21 de victime civile s-au înregistrat între octombrie 2017 şi februarie 2020.

Citește și: Crește bilanțul morților în România! A fost înregistrat un nou deces din cauza COVID-19

În februarie au murit o tânără de 18 ani, un fermier de 53 de ani şi un angajat în telecomunicaţii, a declarat Amnesty, adăugând că nu a putut găsi nicio dovadă că ei ar fi fost membri al-Shabaab sau ar fi participat la ostilităţi.

"AFRICOM crede că poate pur şi simplu să numească victimele civile 'terorişti', fără alte întrebări", a spus Muchena. "Armata SUA trebuie să-şi schimbe cursul şi să urmărească adevărul şi responsabilitatea în aceste cazuri, în conformitate cu obligaţiile ce îi revin în virtutea legislaţiei umanitare internaţionale", a adăugat el.

AFRICOM, activ în Africa, a anunţat marţi că va lansa o nouă iniţiativă de a face schimb de informaţii cu privire la "acuzaţiile şi evaluările privind victimele civile".

"Pentru a demonstra transparenţa şi angajamentul nostru de a proteja civilii de daune inutile, intenţionăm să facem public raportul nostru iniţial până la sfârşitul lunii aprilie şi vom furniza actualizări trimestriale după aceea", a declarat generalul Stephen Townsend, care conduce AFRICOM, într-un comunicat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.