Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Loviturile rusești asupra Ucrainei aruncă Republica Moldova în brațete Gazprom

ziare.com
moldova gazprom

Compania de gaze naturale din Moldova va cumpăra, de asemenea, 3,5 milioane de metri cubi de gaze naturale de la un furnizor local, spune șeful companiei.

Compania de gaze naturale din Republica Moldova a declarat că va cumpăra 5,7 milioane de metri cubi de gaze naturale de la compania rusă Gazprom pentru luna decembrie, pe fondul unor pene de curent generalizate în țară din cauza loviturilor rusești din Ucraina.

"Începând de mâine, Moldovagaz SA va cumpăra gaze naturale din două surse. 5,7 milioane de metri cubi vor fi furnizate de PJSC Gazprom în baza contractului actual și conform volumelor aprobate pentru luna decembrie", a declarat sâmbătă seara târziu directorul general al Moldovagaz, Vadim Ceban, pe contul său de Telegram.

Ceban a adăugat că gazele naturale achiziționate de companie vor fi direcționate către compania energetică locală Tiraspoltransgaz "pentru producerea de energie electrică pentru necesitățile consumatorilor de pe ambele maluri ale Nistrului".

El a adăugat că compania va cumpăra 3,5 milioane de metri cubi de gaze naturale de la furnizorul local de energie Energocom pentru consumatorii de pe malul drept al Nistrului.

"Consumul total zilnic al Moldovei în luna decembrie va fi, conform calculelor preliminare, de 9,2 milioane de metri cubi de gaze naturale", a conchis Ceban.

Anterior, ministrul moldovean al Energiei, Andrei Spînu, a anunțat pe Telegram o înțelegere între Energocom și Moldavskaya GRES, cunoscută și sub numele de Centrala de la Cuciurgan, pentru luna decembrie. El a spus că au convenit să ia în considerare opțiunea de prelungire a contractului pentru perioada ianuarie - martie 2023.

Tranzacțiile au loc în condițiile în care Gazprom a anunțat lunea trecută că a decis să nu reducă fluxul de gaze către Moldova prin Ucraina, după ce compania de distribuție a gazelor din Moldova a finalizat plata pentru furnizarea de gaze în noiembrie.

Gazprom a subliniat, de asemenea, "încălcarea regulată de către partea moldovenească a obligațiilor contractuale în ceea ce privește plata livrărilor de gaze rusești", adăugând că, într-o declarație de confirmare a deciziei, compania "își rezervă dreptul de a reduce sau de a opri complet livrările de gaze în cazul încălcării plății acestora".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.