DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Lucian Bode, somat să dea explicații în scandalul 'secţiilor de poliţie ilegale' înființate de China în România

Inquam Photos / George Calin
Lucian Bode

Parlamentarul REPER Cătălin Teniţă afirmă marţi că Guvernul Republicii Populare Chineze (RPC), ambasada RPC la Bucureşti şi ministrul de interne Lucian Bode datorează explicaţii pentru acuzele grave privind existenţa pe teritoriul României a unor secţii clandestine de poliţie politică, girate de către Beijing.

Parlamentari din 30 de state reprezentând Alianţa Interparlamentară cu privire la China (IPAC) îşi exprimă grava îngrijorare şi cer explicaţii oficiale guvernului de la Beijing privind existenţa a încă 48 de aşa-zise „secţii externe de poliţie" clandestine ale Chinei, înfiinţate în mai multe state ale lumii, care depăşesc cadrul legal privind cooperarea poliţienească şi judiciară bilaterală, cu scopul de a monitoriza, hărţui şi, uneori, a repatria cetăţenii chinezi aflaţi în exil, folosindu-se de acorduri bilaterale de securitate cu ţări din Europa şi Africa. Vorbim despre un total de peste 100 de astfel de „secţii de poliţie" înfiinţate în toată lumea, arată deputatul într-un comunicat oficial.

Deputatul REPER Cătălin Teniţă, în calitate de copreşedinte al IPAC România cere ca în România, Ministerul de Interne să dea la rândul său explicaţii.

Raportul Organizaţiei pentru drepturile omului din Madrid Safeguard Defenders prezintă dovezi potrivit cărora Beijingul administrează alte 48 de secţii de poliţie în străinătate (iniţial, ONG-ul dezvăluise în luna septembrie existenţa a 54 de astfel de secţii), dar şi dovezi potrivit cărora iniţiative poliţieneşti comune între China şi mai multe ţări europene, inclusiv România, sunt folosite pe post de „program de testare" în vederea unei expansiuni a „secţiilor de poliţie din străinătate" chineze.

Alianţa Interparlamentară pentru China IPAC România solicită cu fermitate o poziţie clară din partea guvernului chinez în această chestiune care este de natură a leza atât drepturile omului, cât şi suveranitatea României. Copreşedintele IPAC România, deputatul Cătălin Teniţă (REPER), solicită explicaţii Ministerului Afacerilor Interne şi ministrului de resort Lucian Nicolae Bode:

„Solicităm ministrului de Interne Lucian Nicolae Bode explicaţii scrise şi îl invităm să participe la o întâlnire parlamentară informală pentru a stabili împreună căile de urmat pentru a contracara posibile operaţiuni de natură să lezeze principiile democraţiei, drepturile omului, dar şi suveranitatea statului român. Deja am transmis în acest sens o interpelare, alături de colegii mei, deputaţii REPER Andrei Lupu şi Daniel Toda", arată deputatul Cătălin Teniţă, copreşedinte al Alianţei Interparlamentare pentru China (IPAC) România.

„Considerăm, de asemenea, că reprezentanţii Republicii Populare Chineze la Bucureşti datorează explicaţii, dată fiind existenţa acestor suspiciuni cu privire la operaţiuni grave realizate prin intermediul ambasadei", arată deputatul Cătălin Teniţă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.