Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lucian Bode vrea plan pe 10 ani: 'E nevoie de realizarea unui Plan investiţional de dezvoltare a infrastructurii de transport'

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Ludovic Orban metrou Lucian Bode Orban Bode

Realizarea unui Plan investiţional de dezvoltare a infrastructurii de transport pentru perioada 2020-2030 este necesară pentru a asigura un cadru strategic stabil pentru următorii 10 ani, potrivit ministrului Transporturilor, Lucian Bode, potrivit AGERPRES.

Acesta s-a întâlnit miercuri, la sediul Ministerului Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor (MTIC) cu Adina Vălean, Comisar European pentru transporturi, conform unui comunicat al MTIC remis AGERPRES.

"Sunt bucuros că vă aflaţi pentru prima dată la Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor şi mulţumesc pentru tot sprijinul acordat pe toată durata crizei generată de pandemia de Covid-19. Considerăm că este nevoie de realizarea unui Plan investiţional de dezvoltare a infrastructurii de transport pentru perioada 2020-2030, pentru a asigura un cadru strategic stabil pentru următorii 10 ani. Acest Plan actualizează strategia de implementare a Master Planului General de Transport şi constituie o condiţie favorizantă pentru accesarea fondurilor puse la dispoziţia României în următorul cadru financiar european 2021-2027. Bani există, trebuie doar să venim cu proiecte bine fundamentate, după criterii corecte şi transparente. De aceea deja lucrăm la creşterea capacităţii administrative, astfel încât atunci când venim cu lista de proiecte acestea să fie şi aprobate. Ştiu că specialiştii din cadrul Comisiei Europene, alături de doamna Comisar European, au toată deschiderea şi ne acordă toată asistenţa de care avem nevoie", a declarat Bode.

Citește și: Ministrul Educației a făcut noi precizări! În ce condiții vor începe școlile

Potrivit comunicatului, principalul subiect al întâlnirii a fost finanţarea infrastructurii de transporturi în România, mai ales în contextul programului de relansare economică Next Generation şi a noului Cadru Financiar Multianual. Cei 250 de km, aflaţi în lucru, sau cei 300 de km, contractaţi în prezent, de autostrăzi, drumuri expres sau variante ocolitoare, căi ferate cu viteză sporită, trenuri de lucru pentru modernizări de linie ferată, trenuri metropolitane în Bucureşti, Cluj şi alte oraşe, garnituri noi de tren, modernizarea Gării de Nord, dar şi magistrale noi de metrou în Capitală şi primul metrou la Cluj-Napoca sunt printre proiectele despre care s-a discutat în cadrul întâlnirii.

"Ambele părţi au subliniat cooperarea foarte bună existentă şi numeroasele contacte care se derulează, la diverse niveluri, între Minister şi Comisia Europeană în domeniul pregătirii proiectelor de infrastructură de transport, pentru atragerea cu succes a fondurilor europene disponibile pentru România în acest domeniu. A fost apreciată calitatea prezentării proiectelor de infrastructură de transport realizată de către minister", se menţionează în comunicat.

Comisarul Adina Vălean a reamintit obiectivele Comisiei Europene în domeniu, de creare a unor sisteme de transport digitalizate, verzi şi reziliente în faţa crizelor. Proiectele de infrastructură sunt generatoare de locuri de muncă şi ajută la dezvoltarea economică a regiunilor.

La rândul său, ministrul Lucian Bode a subliniat faptul că proiectele de infrastructură vor trebui să ţină cont de noi măsuri administrative, care să vizeze descentralizarea deciziilor (de exemplu emiterea anumitor avize de la nivel central, la nivel local sau transmiterea unor obiective de investiţii către Unităţile Administrativ Teritoriale sau Asociaţii de Dezvoltare Intracomunitară).

Citește și: Virgil Musta dezvăluie de ce e obligatorie internarea persoanelor testate pozitiv cu Covid-19: ‘Din păcate, au ajuns la Terapie Intensivă’

Totodată, Lucian Bode a trecut în revistă paşii făcuţi de către MTIC pentru obţinerea răspunsului de aprobare a cererilor de finanţare privind autostrada Sibiu-Piteşti sau varianta ocolitoare Bacău.

Un alt subiect pe ordinea de zi a discuţiilor l-a reprezentat pachetul de Mobilitate 1 şi au fost trecuţi în revistă paşii pe care urmează să-i întreprindă ţara noastră cu privire la acest pachet legislativ. În context, ministrul a subliniat că Adina Vălean cunoaşte problemele transportatorilor români, generate de adoptarea Pachetului de Mobilitate 1 şi şi-a exprimat convingerea că toate demersurile României şi ale celorlalte state care au aceeaşi poziţie îşi vor găsi o rezolvare corespunzătoare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.