Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lucruri cutremurătoare despre Pablo Escobar, omul care lua viața oricui, fără să-i pese de consecințe

dailystar.co.uk
escobar

Faptele violente, de o cruzime aparte, ale lui Pablo Escobar, inclusiv crimele sale celebre, au fost aduse în atenția publicului prin diverse mijloace, printre care se numără serialul Narcos de pe platforma Netflix și filmele precum Escobar: Paradisul pierdut.

Când era vorba de creșterea puterii și de consolidarea averii – lui Escobar nu îi păsa de nimic. A luat viața multor persoane, fără să-i pese de consecințe, câștigând dușman după dușman în drumul său de a deveni celebrul baron al drogurilor, care la apogeul carierei sale deținea 80% din traficul de cocaină din SUA. Aceste fapte ale lui Pablo Escobar spun povestea terorii pe care a răspândit-o în toată Columbia și nu numai.

Cu cât Columbia devenea un stat mai instabil, cu atât îi era mai ușor lui Escobar de a face afaceri. Pentru a destabiliza sistemul de poliție cât mai mult posibil, Escobar le oferea asasinilor săi în jur de 650 de dolari pentru fiecare ofițer de poliție pe care îl omorau. Până la sfârșitul anului 1993, aproximativ 550 de ofițeri își pierduseră viața din cauza acestui sistem de recompensare.

Unul dintre aliații săi a aranjat uciderea a mai mult de 3.000 de persoane.

Jhon Jairo Velásquez, cunoscut și ca „Popeye” pentru maxilarul său proeminent, a fost unul dintre cei mai loiali și nemiloși asociați ai lui Escobar. Acesta a devenit afiliat cu lordul drogurilor după ce a părăsit academia de poliție din Columbia. Jhon Jairo Velásquez susținea că a omorât aproape 300 de persoane și a aranjat executarea a mai mult de 3.000 de oameni.

În momentul arestării sale, Popeye avea o reputație înfricoșătoare. El și-a ucis chiar și iubita la câteva minute după ce a descoperit că aceasta vorbește cu DEA (Agenția Națională Antidrog din Columbia).

Popeye a fost închis 22 de ani în închisoarea columbiană. Ulterior, în mai 2018, acesta a fost arestat din nou pentru extorcare.

Nici măcar apropiații săi nu erau scutiți de pedepse

În timpul unei petreceri din casa lui Pablo Escobar, unul dintre servitori a fost prins furând argintărie. Ca răspuns, baronul drogurilor l-a legat pe bărbat și l-a înecat în piscină, în timp ce toți oaspeții priveau.

Mai mult decât atât, Escobar i-a povestit amantei sale Virginia Vallejo că una dintre fostele lui iubite a rămas însărcinată cu un alt bărbat (în timp ce era și cu el). Pentru a se răzbuna, Escobar a răpit-o, fata fiind ulterior supusă unui avort forțat.

Un avion comercial a explodat în aer, din dorința lui Pablo Escobar

content-image

Deși mulți l-au numit pe Escobar un binefăcător al poporului – și popularitatea sa era crescută în rândul columbienilor, se pare că Pablo considera că populația civilă era insignifiantă. Probabil că nu există un exemplu mai bun în acest sens decât atunci când, în 1989, oamenii lui Escobar au ascuns o bombă în avionul Avianca 203 – acesta explodând în timpul zborului. În acea tragedie și-au pierdut viața 107 oameni, totul pentru că Escobar credea că la bord se aflau rivalii săi.

Dar planul lui Escobar a dat greș. În explozie și-au pierdut viața și doi cetățeni americani, astfel că oficialii americani au început investigarea lui Escobar.

Oamenii lui Escobar au lansat peste 100 de bombe în doar câteva luni

Escobar și asociații săi foloseau dispozitive explozive pentru eliminarea rivalilor și pentru a îi menține pe polițiști ocupați.

Când guvernul a început să ia măsuri mai mari împotriva cartelurilor, Extraditabilii, un grup de lideri ai cartelurilor, au declarat „război total și absolut”. În lunile după ce Columbia și SUA au anunțat noi legi care permit extrădarea, sute de bombe au fost detonate.

Bombardamentele s-au înmulțit în 1991, când peste 100 de dispozitive explozive au fost declanșate numai în lunile septembrie, octombrie și decembrie. Mii de columbieni nevinovați și-au pierdut viața din cauza acestor nenorociri.

Membrii cartelului Medellín au omorât zeci de mii de oameni

Chiar și poliția a pierdut numărul crimelor comise de membrii cartelului Medellín. Cartelul a onorat și serviciile unor grupări militante precum M-19. Unele estimări ridică numărul de persoane ucise de Escobar și asociații săi la peste 100.000, inclusiv 5.000 de ofițeri de poliție.

Organizațiile criminale rivale au fost adesea ținte ale cartelului, iar aici intră și masacrul care a avut loc în timpul unui joc de fotbal din 1990, unde 19 persoane și-au pierdut viața.

Uciderea unui candidat la președinție

În 1989, candidatul la președinție Luis Carlos Galán a promis că se va ocupa de cartelurile columbiene de droguri și că va aproba un tratat de extrădare cu Statele Unite. Sondajele indicau că Galán va câștiga alegerile cu peste 60% din voturi.

La ordinele lui Pablo Escobar, Popeye și mai mulți bărbați înarmați l-au asasinat pe Galán în timpul unui miting de campanie.

Până și fiul său îl consideră pe Pablo o persoană rea

Pablo Escobar a fost un temut baron al drogurilor – şefului cartelului Medellin, el era cunoscut și pentru dragostea necondiționată pe care o purta familiei sale. După moartea lui Escobar, soția și copiii săi au fugit din țară și s-au stabilit în cele din urmă în Argentina.

Fiul său, Juan Pablo, și-a schimbat numele în Sebastián Marroquín pentru a se distanța de moștenirea familiei. În timp ce recunoaște că tatăl său îl iubea necondiționat, el nu pretinde că acesta a fost o persoană bună.

content-image

Paranoia l-a făcut să-și atace aliații

Escobar știa că aliații săi sunt cheia puterii și confortului său, dar pe măsură ce averea sa crește, el a devenit paranoic și chiar mai strict. Pe lângă eliminarea civililor și a poliției, Escobar s-a întors împotriva unora dintre aliații săi.

În 1993, foștii aliați ai săi s-au alăturat rivalilor cartelului din Medellín pentru a forma o organizație anti-Escobar – cunoscută sub numele de Los Perseguidos por Pablo Escobar (Persoane persecutate de Pablo Escobar), AKA Los Pepes. Escobar a răspuns atacurilor care au urmat cu nenumărate bombardamente.

Răpea politicienii pentru a-i șantaja

Răpirea era una dintre tacticile de constrângere mai puțin extreme ale lui Escobar, dar asta nu însemna că ostaticii scăpau nevătămați. În 1990, oamenii lui Escobar au răpit mai mulți oameni care aveau legătură cu familiile bogate și puternice din Columbia.

Mai mult decât atât, el a ordonat răpirea jurnalistei Diana Turbay și cameramanul Richard Becerra, probabil pentru a-i speria pe prietenii tatălui Dianei Turbay, un fost președinte al Columbiei. Oamenii lui Escobar i-au ținut captivi pe cei doi timp de cinci luni. În cele din urmă, Diana a fost ucisă de răpitorii ei, în timp ce încerca să evadeze.

Din cauza răfuielilor dintre găștile de traficanți de droguri, Medellín era cunoscut drept „cel mai periculos oraș de pe pământ”

La sfârșitul anilor ’80 și începutul anilor ’90, Medellín era cunoscut drept „cel mai periculos oraș de pe pământ”. Răfuielile dintre găștile de traficanți de droguri au devastat Columbia, cetățenii fiind astfel implicați într-un ciclu de conflicte și violențe nesfârșite. Dar Columbia a înregistrat o scădere constantă a omuciderilor de când Escobar a murit și cartelurile au început să piardă puterea.

Până în 2017, rata omuciderilor din Columbia a scăzut la cel mai scăzut punct din ultimele decenii. De atunci și până acum, guvernul încearcă să ofere noi oportunități economice populațiilor defavorizate.

Moare în 1993

După ani de eludare a poliției columbiene sau a armatei de gherilă, Escobar a făcut în cele din urmă o greșeală fatală. La 2 decembrie 1993, Escobar a vorbit la telefon cu fiul său, iar poliția i-a urmărit locația. Astfel, după ce polițiștii au ajuns la ascunzătoarea sa dintr-un cartier de clasă mijlocie din Medellín, a avut loc un schimb de focuri.

Escobar a încercat să fugă, dar în cele din urmă acesta a fost împușcat mortal. Escobar a fost împușcat în picior și în trunchi, dar lovitura fatală i-a trecut prin ureche. Mai multe despre moartea sa găsești în cartea „Vânătorii de oameni. Cum l-am răpus pe Pablo Escobar – Steve Murphy, Javier F. Pena”,scrie omofon.com

Moartea lui a stârnit multe controverse, iar unii oameni – inclusiv câțiva membrii din familia lui Escobar – speculează că Regele Cocainei s-a sinucis.

Aproximativ 25.000 de persoane au participat la înmormântarea sa.

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.