Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lucrurile se complică GRAV în Siria. Kurzii au adoptat o Constituție și anunță ALEGERI libere

Syrian_Kurdish_Area_Map

Kurzii din Siria au adoptat un "contract social", o Constituţie pentru "regiunea federală" autonomă pe care au proclamat-o în nordul acestei ţări şi unde urmează să fie organizate alegeri peste câteva luni, relatează AFP.

Vezi și: Tatăl premierului desemnat, prima reacţie: 'Poate că sunt subiectiv, dar...'

Vezi și: Primul semnal de la Comisia Europeană pentru Guvernul Grindeanu

Comunitatea kurdă din Siria a profitat de haosul generat de război pentru a-şi extinde controlul asupra unor regiuni din nord, instaurând în 2012 un sistem de trei "administraţii autonome" - Afrin, Kobani şi Jazira - care au în prezent propriile forţe de poliţie şi şcoli independente. 

În martie, kurzii au trecut la o etapă suplimentară anunţând formarea unei "regiuni federale" reunind cele trei cantoane, o iniţiativă respinsă imediat de regimul preşedintelui sirian, Bashar Al-Assad, şi de opoziţie.

"Contractul social" care este echivalentul unei Constituţii a fost aprobat de Adunarea Constituantă, după o serie de reuniuni ale celor 165 de reprezentanţi ai cantoanelor care s-au încheiat joi, potrivit unui comunicat de final distribuit presei.

Vezi și: Liviu Dragnea, dezvăluri în premieră despre viitorul Guvern

Această Constituţie prevede crearea unei Adunări legislative ai cărei membri vor fi aleşi pentru un mandat de patru ani. Legea fundamentală consacră, de asemenea, "egalitatea" tuturor limbilor vorbite în nordul Siriei şi oferă fiecărei comunităţi dreptul de "a trăi şi administra afacerile în propria limbă". 

Kurzi au subliniat că proiectul lor federal este fondat pe o bază "teritorială" şi nu "etnică", cu reprezentanţi pentru populaţia arabă şi alte minorităţi, în special asiriană, în aceste zone. 

"Vom începe să aplicăm Constituţia", a declarat liderul comitetului executiv însărcinat cu supravegherea acestui proces, Mansour al-Sulum. "Alegerile vor fi organizate în următoarele şase luni", a adăugat el. 

Kurzii din Siria reprezintă 15% din populaţia acestei ţări. Miliţiile kurde YPG (Unităţile de apărare a poporului) sunt susţinute de SUA în lupta lor împotriva grupării jihadiste Stat Islamic (SI), dar considerate de Turcia vecină ca un grup "terorist". 

De altfel, Ankara a lansat la 24 august o ambiţioasă ofensivă în nordul Siriei, mai ales cu scopul de a evita formarea unei zone autonome kurde continue de-a lungul frontierei turco-siriene. 

Declanşat în martie 2011 de represiunea manifestanţilor prodemocraţie, conflictul din Siria a devenit extrem de complex odată cu intervenţia străină şi ascensiunea în putere a jihadiştilor. Războiul a făcut peste 310.000 de morţi şi a aruncat pe drumuri milioane de persoane.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.