Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ludovic Orban, atac la Tudorel Toader: 'Ceea ce face este o sfidare la adresa Constituţiei'

InquamPhotos/George Calin
tudorel toader

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat luni că propunerea Adinei Florea la şefia DNA este nelegală şi nu poate fi admisă în contextul în care Colegiul CNSAS nu a finalizat procedura de reverificare în acest caz. 

"Domnul Tudorel Toader a recidivat. Pe data de 27 decembrie a retransmis propunerea pentru şefia DNA în persoana Adinei Florea şi de data aceasta a făcut-o fără să aibă aviz de la CNSAS. (...) A fost o şedinţă programată pe data de 21 decembrie, în acea şedinţă nu s-a întrunit cvorumul, ca atare nu s-a acordat acea adeverinţă de colaborare sau necolaborare cu Securitatea - document obligatoriu, în conformitate cu Legea 303, pentru iniţierea propunerii de numire. Ministrul Justiţiei, care este chemat să asigure respectarea legii, care este primul obligat să respecte legea, încalcă din nou legea în ceea ce priveşte formularea propunerii, propunând-o din nou pe Adina Florea fără să aibă, conform legii, un certificat din partea CNSAS, care nu poate fi emis de preşedintele CNSAS, ci în mod obligatoriu legea prevede că acest lucru este decis de Colegiul CNSAS. La ora actuală, propunerea lui Tudorel Toader este în afara legii, iar ceea ce face Tudorel Toader este o sfidare la adresa Constituţiei, a legii şi chiar la adresa preşedintelui Iohannis. (...) După părea mea, este o propunere nelegală, care nu poate fi admisă", a declarat Orban, la Digi 24, potrivit Agerpres.

CITEȘTE ȘI: Rezultate uimitoare: Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci în fiecare zi ghimbir, timp de o lună

Colegiul CNSAS ar putea discuta în şedinţa de joi dacă va menţine sau nu adeverinţa dată de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii în cazul Adinei Florea, propusă de ministrul Justiţiei pentru funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. 

Sulfina Barbu, membru în Colegiul CNSAS, a declarat luni, pentru AGERPRES, că deocamdată nu a fost finalizată procedura privind reverificarea Adinei Florea. 

"Referitor la doamna Adina Florea, au fost demarate procedurile de reverificare, aşa cum prevede legea, dumneaei având o adeverinţă din anul 2009. În data de 21 decembrie trebuia să fie şedinţa de Colegiu, dar ea nu s-a ţinut din lipsă de cvorum. (...) În consecinţă, procedura nu este finalizată. Este o notă de constatare întocmită de Direcţia de investigaţii, aviz de la Direcţia juridică, dar este obligatoriu ca aceste documente să vină în Colegiu şi Colegiul este singurul for care se pronunţă privind menţinerea sau nemenţinerea adeverinţei în cazul magistraţilor şi nu numai, discutăm pe Legea 303/2004 cu toate modificările ulterioare. Nu a fost finalizată această procedură. (...) Până acum tot ce s-a întâmplat a fost legal, dar pentru a putea transmite către CSM un punct de vedere avizat de CNSAS, trebuie să aibă loc şedinţa Colegiului", a precizat Sulfina Barbu.

CITEȘTE ȘI: Durerile de încheieturi, mai frecvente în sezonul rece. Plantele care te scapă de ele

Ea a spus că acest punct este programat pentru şedinţa de joi a Colegiului CNSAS. 

"Urmează să luăm în discuţie acest aspect. În şedinţa din data de 10 (ianuarie - n.r.) sper să avem cvorum, adică să fim minim 8 din 11 membri, astfel încât şedinţa, din punct de vedere legal, să fie corectă şi pe baza documentelor care au venit de la direcţiile de specialitate şi a răspunsurilor de la deţinătorii de arhive, să luăm decizia de menţinere sau de nemenţinere a adeverinţei din anul 2009 pentru doamna Adina Florea şi după aceea, toată procedura este îndeplinită legal", a explicat Sulfina Barbu. 

Pe 21 noiembrie, preşedintele Klaus Iohannis a respins propunerea de numire a Adinei Florea în funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie motivând că "nu sunt îndeplinite condiţiile de legalitate necesar a fi întrunite, în mod obiectiv, de către procuror pentru a fi numit într-o funcţie de conducere, respectiv cea prevăzută de art. 54 alin. (2) prin raportare la art. 48 alin. (10) şi (12) din Legea nr. 303/2004". 

În data de 27 decembrie, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a transmis din nou şefului statului propunerea privind numirea Adinei Florea ca procuror-şef al DNA.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.