Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ludovic Orban dă nume grele de jurnaliști în dosarul de la DNA: Mihai Gâdea, Gușă și Oancea

www.digi24.ro
ludovic orban dna

Deputatul Ludovic Orban a declarat, marţi, că a discutat în primăvara anului 2016 cu reprezentanţi ai mass-media despre campania electorală la alegerile locale, printre care s-au numărat Cozmin Guşă, Sorin Oancea şi Mihai Gâdea.

Ludovic Orban a fost audiat marţi de magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în dosarul în care este judecat pentru săvârşirea infracţiunii de folosire a influenţei în scopul obţinerii unor foloase necuvenite.

Citește și: Acesta e CEL MAI IUTE ardei din lume: I-a făcut gaură în gât

În sala de judecată, deputatul a recunoscut că a avut discuţii telefonice şi întâlniri faţă în faţă cu reprezentanţi ai mass-media, printre care Cozmin Guşă, Sorin Oancea şi Mihai Gâdea, dar şi cu jurnalişti de la site-uri de ştiri şi presă scrisă.

Citește și: Provincia cu cei mai mulți miliardari își deschide punct de reprezentare în România

"În niciuna dintre discuţii nu s-a vorbit nimic despre finanţare ilegală, nici măcar aluziv. Dimpotrivă, toate discuţiile au fost despre finanţarea legală din postura de candidat", a precizat Orban.

Cu referire la discuţiile purtate cu Mihai Gâdea, Orban a spus: "Procurorul de la DNA m-a întrebat despre anumite lucruri în privinţa domnului Gâdea şi i-am răspuns".

Citește și: Pe ei îi consideră femeile cei mai frumoși bărbați: Ce trebuie NEAPĂRAT să ai

Orban este acuzat de DNA că, la data de 1 martie, l-a contactat pe omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu, solicitându-i sprijin financiar pentru campania electorală pentru alegerile locale din vara anului 2016.

Ludovic Orban a declarat că la data de 26 februarie 2016 a fost finalizată procedura prin care a fost desemnat candidat al PNL la Primăria Capitalei. După nominalizare, Orban spune că a demarat mai multe acţiuni, mergând de la formarea echipei de campanie până la pregătirea şi mobilizarea recrutării voluntarilor.

Citește și: Miri filmați de prieteni când fac sex după nuntă / VIDEO 18+

Deputatul a adăugat că, deşi a fost viceprimar al Capitalei, avea nevoie să îşi reactualizeze informaţiile cu privire la programe, proiecte, dar şi blocajele şi disfuncţionalităţile existente în primărie.

"Pentru a pregăti un program de guvernare a Bucureştiului, mi-am fixat un plan de întâlniri cu mai multe persoane, care fie lucrează în Primăria Capitalei sau în structuri ale primăriei, fie erau reprezentanţi ai unor ONG-uri sau companii. Am avut sute de astfel de întâlniri. De la Ioana Stoica de la RADET până la fostul ministru Nicolae Noica sau Tiberiu Florescu, de la Facultatea de Arhitectură. Una dintre aceste persone cu care m-am întâlnit a fost Tiberiu Urdăreanu. Motivele sunt acelea că Urdăreanu a fost partener al Primăriei Capitalei în multe proiecte. Am luat legătura cu Urdăreanu după desemnarea mea ca şi candidat la Primăria Capitalei. Discuţiile pe care le-am purtat cu acesta au fost din această poziţie", a explicat Ludovic Orban.

Citește și: Știai? Ce se întâmplă cu părțile intime ale femeii când face sex

Deputatul a afirmat că nu îl consideră prieten pe Urdăreanu, însă a avut cu acesta o relaţie apropiată, de amiciţie. De altfel, Urdăreanu este cel care l-a invitat acasă pe data de 1 martie 2016, când au discutat şi despre proiecte publice nefinalizate în care erau implicate firmele omului de afaceri.

"Mi-a evidenţiat multe probleme pe care le avea. Nu mi-a solicitat în niciun fel vreun ajutor pentru aceste probleme şi nici eu nu m-am oferit să-i ofer un ajutor, deşi la data respectivă primar general interimar era un reprezentant al PNL, Răzvan Sava. Şi Urdăreanu ştia bine ca eu cunosc mulţi oameni la nivelul primăriei. Aş fi putut să uzez de influenţa mea pentru a-l ajuta, dar nu am făcut acest lucru. Am discutat despre posibila finanţare a campaniei electorale de către Urdăreanu. Iniţiativa acestor discuţii nu mi-a aparţinut mie. Singura iniţiativă a mea a fost întrebarea pe care i-am pus-o: 'Te gândeşti dacă poţi să-mi dai şi mie un şut în fund?'. Pentru mine, 'un şut în fund' însemna un pas înainte. Era o cerere de sprijin generică, care putea să prevadă nu neapărat o cerere de finanţare, ci o cerere de sprijin. Urdăreanu, aşa cum rezulta din discuţii, se oferea să-mi pună la dispoziţie proiectul Sălii Polivalente şi multe alte lucruri. Sprijin însemna poate chiar să-mi fac campanie printre angajaţii firmei sale. Urdăreanu mi-a cerut să-i dau un ordin de mărire. A rămas să discutăm peste o săptămână", a mai declarat Orban.

Citește și: Scandal SEXUAL de proporții. Un bărbat a pus mâna pe jurnalul soţiei care

Deputatul a relatat că a doua întâlnire cu Urdăreanu a avut loc pe 20 martie 2016, iar omul de afaceri a redeschis discuţia despre oferirea unei sume de bani.

"Menţionez că nu găseşti uşor oameni care să-şi finanţeze campania electorală. Din acest motiv, nu am refuzat discuţia pe această temă. Indiferent ce am discutat cu el, eu n-aş fi acceptat vreo formă de finanţare ilegală. La acel moment, nu cunoşteam în detaliu prevederile legii electorale, mai ales acele prevederi legate de finanţare. Legea era nouă, fusese schimbată în a doua parte a anului 2015. După discuţiile cu Urdăreanu, din 20 martie până în 11 aprilie, nu am luat niciun ban de la Urdăreanu, deşi acesta a făcut demersuri de a ne întâlni. În cadrul unei discuţii telefonice, după ce am primit un SMS, Urdăreanu a motivat invitaţia de a ne întâlni pentru a-mi aduce la cunoştinţă nişte informaţii că urma să fiu schimbat din funcţia de candidat al PNL", a mai spus Ludovic Orban.

Citește și: Serena Williams îi dă vestea anului Simonei Halep: Anunțul făcut de jucătoare

Răspunzând unei întrebări puse de procurorul de şedinţă, Ludovic Orban a recunoscut că a votat în 2015 noua lege electorală, dar fără să o citească în amănunt.

Potrivit DNA, la data de 1 martie, Orban l-a contactat pe Tiberiu Urdăreanu, solicitându-i sprijin financiar pentru campania electorală pentru alegerile locale din vara anului 2016.

Citește și: Miranda Kerr a fost atacată în casa sa: Un bărbat a fost împușcat, unul a fost înjunghiat

"La 20 martie, cu ocazia unei noi întrevederi, Orban i-a pretins omului de afaceri suma de 50.000 euro în numerar, aşadar nu în vreo modalitate legală, precum şi cu depăşirea plafonului stabilit prin Legea finanţării partidelor politice, cu precizarea că va trebui să remită banii unor persoane pe care le-a menţionat, cu funcţii de decizie în cadrul a două posturi de televiziune, pentru a fi promovată imaginea candidatului. Acesta a mai precizat că are nevoie de suma solicitată în aproximativ una - două săptămâni", susţin procurorii.

DNA precizează că omul de afaceri a acceptat să efectueze plata sumei de 50.000 euro în considerarea funcţiei de conducere pe care Ludovic Orban o deţinea în cadrul PNL şi a potenţialului de intervenţie a acestuia în domenii de interes pentru afacerile controlate de Urdăreanu, informează agerpres.ro.

Citește și: Selena Gomez s-a internat într-un spital de nebuni

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.