Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ludovic Orban, despre criza Euthyrox: 'Vom încerca să introducem medicamentul în fabricaţie în România'

Facebook
Ludovic Orban

Premierul Ludovic Orban a declarat, întrebat despre problemele care există privind achiziţionarea Euthyrox şi faptul că se găseşte în cantităţi mici în farmacii, că va fi încercată o introducere a acestui medicament în fabricaţie în ţara noastră, fără a oferi un orizont de timp în care acest lucru se va întâmpla.

„Intrarea în fabricaţie nu este un proces care să se producă de azi pe mâine. Există această intenţie. Trebuie să vă spun un lucru. Cantităţile de Euthyrox sau substanţă echivalentă au crescut în ultimele şase luni. S-a creat criză în anumite judeţe din cauza faptului că pentru a evita deplasările foarte frecvente la farmacii, s-a dat posibilitatea achiziţionării pe o perioadă mai lungă de o lună. Din cauza asta sunt unii pacienţi care au luat cantităţi mai mari şi de aceea s-a creat o criză. Dar raportat la cantităţile obişnuite, cantităţile achiziţionate puse pe piaţă sunt mai mari. Eu am vorbit cu ministrul Sănătăţii pe tema asta de mai multe ori şi m-a asigurat că se fac eforturi pentru a creşte constant cantitatea care este pusă pe piaţă, astfel încât să facă faţă cererii care există. Ce îi rog pe pacienţi - să nu îşi ia chiar în cantităţi atât de mari, să facă stocuri, pentru că există un contract care asigură acest medicament pentru necesităţile evaluate în mod medical şi în mod evident, vom încerca să îl introducem în fabricaţie în România”, a afirmat Ludovic Orban, chestionat miercuri la Galaţi dacă a întrebat dacă are Euthyrox în farmacia din oraş în care a intrat şi dacă a luat în calcul producerea medicamentului în România.

Întrebat în cât timp ar putea începe fabricarea Euthyrox în România, şeful Executivului a răspuns: „Nu sunt specialist. Nu cunosc în detaliu procedurile de autorizare. Acest răspuns vă poate fi dat de cineva care este de specialitate de la Ministerul Sănătăţii sau de la Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitive Medicale”.

Traian Băsescu, întrebat dacă îşi asumă un eşec al lui Nicuşor Dan: 'Aaa, o să mă tăvălesc de durere!'

La jumătatea lunii aprilie i femeie i-a reproşat ministrului Sănătăţii Nelu Tătaru la Focşani că nu găseşte Euthyrox în farmacii şi că deşi ministrul a spus că au venit TIR-uri cu acest medicament, el nu se găseşte.

Nelu Tătaru a precizat, marţi, că există stocurile necesare de Euthyrox în România, însă distribuitorii preferă să meargă în alte state, unde este mai scump medicamentul. Ministrul a adăugat că e posibil să existe o creştere a preţului la Euthyrox.

„Din informaţiile noastre, pe care le avem în acest moment, sunt cantităţile necesare. Noi rămâne să verificăm în farmacii, dar rămâne să verificăm şi distribuitorii. În condiţiile în care unii optează pentru politică de preţ, creşterea preţurilor, în condiţiile în care la noi plătesc 7 lei şi în alte ţări plătesc 12 euro, acei distribuitori preferă să meargă în partea cealaltă. Mai este şi partea în care, să spunem, de grijă sau de temere, mai luăm şi mai facem şi câte un depozit acasă”, a explicat Tătaru.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.