Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ludovic Orban, reacție la refuzul lui Klaus Iohannis pentru Guvern: Este problema lui Dragnea și Tăriceanu

PNL
Ludovic Orban

Președintele PNL Ludovic Orban a declarat că nu va exista niciun blocaj la ministerele Dezvoltării și Transporturilor, după ce șeful statului Klaus Iohannis i-a refuzat pe social-democrații Olguța Vasilescu și Mircea Drăghici pentru cele două portofolii.

Citește și: ALERTĂ - Klaus Iohannis i-a RESPINS pe Lia Olguța Vasilescu și Mircea Drăghici

Liderul liberal a adăugat că propunerile erau lipsite de responsabilitate.

„Nu există niciun blocaj. Au existat multe astfel de situații de la Revoluție până astăzi. Se asigură un interimat care e decis conform Constituției și lucrurile o să funcționeze normal. Oricum nominalizările Drăghici și cu Olguța Vasilescu sunt nominalizări total lipsite de responsabilitate. Nu poți să pui niște oameni care nu au ncio legătură cu domeniile respective de activitate să conducă niște Ministere atât de importante și care au o problematică extrem de dificilă. Nu poți să pui oameni fără nicio pregătire tehnică să conducă Ministere”, a declarat Ludovic Orban, vineri, pentru MEDIAFAX.

Acesta a afirmat că președintele Klauzs Iohannis a refuzat propunerile o singură dată, deoarece până joi posturile nu erau vacante.

„Posturile nu erau vacante. Posturile s-au vacantat ieri în urma emiterii decretelor de revocare a foștilor miniștri, respectiv Paul Stănescu la Dezvoltare și Lucian Șova la Ministerul Transporturilor. Procedura constituțională care a fost stabilită prin Constituție dar mai als prin decizia CCR pe dreptul președintelui de a refuza o dată nominalizările pentru miniștri. Deci suntem la prima nominalizare pentru că până ieri (joi-n.r) pozițiile nu erau vacante”, a explicat Orban.

Întrebat dacă refuzul numirii celor doi miniștri va afecta mandatul României la Președinția Consiliului UE, Ludovic Orban a spus că nu va exista nicio problemă în acest sens.

„Preluarea presedintiei- Nu va exista nicio problemă. Problema este a coaliției de guvernare, anume incapacitatea lor de a desemna oameni competenți și pregătiți, cu experiență managerială, care să cunoască domeniul de activitate. Asta este problema României astăzi, că Dragnea cu Tăriceanu își imaginează că pot să pună pe oricine în fruntea Ministerelor fără să aibă o minimă exigență”, a precizat liderul PNL.

Chestionat cu privire la o posibilă sesizare la CCR a unui conflict între Guvern și Președinție, președintele liberal a răspuns: „Nu are ce să sesizeze (Guvernul). A existat un conflict la CCR pe speța Tăriceanu versus Băsescu în momentul nominalizării Noricăi Nicolai și CCR sa pronunțat clar, a dat dreptul președintelui să refuze o dată propunerile de miniștri făcute de premier”

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, vineri, că va respinge propunerile premierului Viorica Dăncilă pentru ministerele Transporturilor și Dezvoltării, și anume, Mircea Drăghici și Lia Olguța Vasilescu.

Administrația prezidențială anunță joi că președintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru constatarea vacanței unei funcții de membru al Guvernului prin demisia lui Paul Stănescu, viceprim-ministru, ministrul dezvoltării regionale şi administrației publice.

Totodată, șeful statului a semnat decretul de vacantare a postului de ministru al Transporturilor, după demisia lui Lucian Șova.

Cele două ministere funcționează cu miniștri demisionari de o lună. Premierul a anunțat, în urmă cu două zile, că președintele a informat-o că nu va accepta propunerile Lia Olguța Vasilescu (la Ministerul Dezvoltării) și Mihai Drăghici (la Transporturi).

O decizie a Curții Constituționale din 19 decembrie arată că șeful statului era obligat să emită de îndată decretele de constatare a vacantării celor două funcţii de ministru şi să răspundă motivat legat de numirile noilor miniştri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.