Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO Ludovic Orban anunță că intră în ȘOMAJ TEHNIC, dar NU are voie să lipsească de la serviciu: Este valabil pentru toți șefii de instituții

Facebook
Ludovic Orban masca

Prim-ministrul Ludovic Orban a declarat, vineri, că şi persoanele care conduc instituţiile publice vor avea parte de o reducere a veniturilor, în contextul reglementărilor privind şomajul tehnic, dar nu vor putea absenta de la îndeplinirea atribuţiilor de serviciu. Orban a declarat, joi, că și el și miniștrii săi vor intra în șomaj tehnic.

"Cu siguranţă că cei care conduc instituţiile publice nu pot să lipsească (de la serviciu - n.r.). Eu nu am lipsit niciun moment din îndeplinirea atribuţiilor pe care le am ca premier şi la fel şi colegii mei din Guvern şi din instituţiile administraţiei publice centrale. Pur şi simplu, va opera această reducere de venit care va fi aplicată şi la ceilalţi angajaţi din instituţiile publice", a explicat premierul, pentru Antena 1.

Citește și: Violeta Alexandru nu își schimbă declarația privind dublarea alocațiilor și creșterea pensiilor

Potrivit lui Orban, ordonanţa de urgenţă privind şomajul tehnic la nivelul sistemului public nu reprezintă o tăiere a salariilor, iar prevederile acesteia vor fi valabile pe durata stării de urgenţă.

"Pregătim ordonanţa de urgenţă care urmăreşte introducerea unui mecanism pentru perioada în care ne vom găsi în stare de urgenţă, prin care în sectorul public jumătate dintre angajaţi să lucreze 15 zile sau zilele lucrătoare din 15 zile şi cealaltă jumătate restul de 15 zile, urmând ca jumătate din timp să stea acasă, perioadă în care vor primi 75% din salariul de bază. Este o măsură pe care o adoptăm având la bază mai multe motive, în primul rând, un motiv de natură epidemiologică. Practic, oamenii stând acasă 15 zile, se ştie că şi izolarea durează 14 zile, în această perioadă dacă cineva este infectat va avea simptome şi se va manifesta, eliminând riscul să-şi infecteze colegii în perioada respectivă", a informat prim-ministrul.

Citește și: Document oficial: Analiza rapidă a cazurilor confirmate de infecție cu coronavirus Covid-19 din România

El a menţionat că al doilea motiv pentru introducerea acestei măsuri îl reprezintă solidaritatea, în condiţiile în care epidemia cu noul coronavirus a afectat foarte mulţi angajaţi din mediul privat. Ludovic Orban a amintit că au fost suspendate aproximativ un milion de contracte de muncă.

"Noi considerăm că trebuie să existe solidaritate în împărţirea greutăţilor născute din această epidemie şi că această greutate trebuie să stea şi pe umerii angajaţilor din sectorul public, inclusiv ai celor care conduc instituţiile publice, respectiv demnitarii", a transmis Orban.

Citește și: Se dă liber la plecarea din țară! Ministerul Transporturilor va întocmi o procedură pentru grupurile de lucrători sezonieri care pleacă din România spre alte țări .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.