Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ludovic Orban: 'Un consilier onorific nu poate avea nici un fel de atribuții în minister și nu poate coordona nimic'

Inquam Photos / Octav Ganea
Camera Deputaților Ludovic Orban

Moda angajării consilierilor onorifici, nesupuşi regulilor de integritate, a luat amploare în guvern, unii miniştri lăsând pe mâna unor astfel de persoane sarcini importante. Este şi cazul lui Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii, care a dat unui consilier onorific accesul la platforma cu informaţii despre pandemie şi vaccinare. Ludovic Orban, preşedintele PNL şi al Camerei Deputaţilor, afirmă că, în principiu, doar premierul ar trebui să aibă consilieri onorifici şi în niciun caz asemenea persoane nu pot avea atribuţii în ministere.

"Rolul un consilier onorific este de a-l sfătui pe demnitar. Nu poate avea nici un fel de atribuții în minister și nu poate coordona nimic. Pentru asta avem angajații din respectivele instituții, secretar general, secretarii de stat și alții care execută și au atribuții publice", a declarat Ludovic Orban, președintele PNL, pentru STIRIPESURSE.RO.

Funcţia de consilier onorific nu apare în legislaţia primară, ci doar legislaţia secundară. Pentru că acordarea acestui titlu trebuie să aibă totuşi un temei legal, în cazul premierului se invocă art. 29 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ: "(1) În îndeplinirea atribuțiilor ce îi revin, prim-ministrul emite decizii, care sunt acte administrative."

În cazul miniştrilor, consilii onorifici sunt numiţi prin ordin. Spre exemplu, articolul 15 din HG 144/2010 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii prevede că "pentru realizarea obiectivelor ministerului sau pentru elaborarea unor proiecte specifice, ministrul sănătăţii, prin ordin, poate numi consilieri onorifici şi poate constitui, pe perioade determinate, consilii de experţi sau colective de lucru formate din specialişti".

Consilierii onorifici nu sunt remuneraţi şi nici nu se supun reglementărilor referitoare la incompatibilităţi şi conflict de interese. Aceştia nu sunt obligaţi nici să îşi publice declaraţiile de avere şi de interese.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.