Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Luis de Pablo, unul dintre cei mai prestigioşi reprezentanţi ai muzicii contemporane spaniole, a murit la vârsta de 91 de ani

elconfidencial.com
Luis de Pablo

Compozitorul Luis de Pablo, unul dintre cei mai prestigioşi reprezentanţi ai muzicii contemporane spaniole, a murit duminică la Madrid la vârsta de 91 de ani, a anunţat luni Ministerul Culturii din Spania, informează AFP.

Născut în 1930 la Bilbao, în Ţara Bascilor, Luis de Pablo era considerat unul dintre membrii principali ai "Generaţiei 51", un grup de compozitori care au modernizat muzica spaniolă, integrând-o în avangarda europeană.

Autodidact, el a compus peste 300 de lucrări, potrivit Societăţii autorilor şi compozitorilor spanioli (SGAE), şi a făcut parte din unele dintre cele mai apreciate grupuri de muzică spaniolă contemporană, precum Tiempo de Musica şi Alea.

Numeroase omagii i-au fost aduse luni pe reţelele de socializare, mai ales din partea unor personalităţi din universul culturii. "Odihneşte-te în pace", a scris pe Twitter ministrul spaniol al Culturii, Miquel Iceta.

Autor al unei muzici "mobile", care lăsa artiştilor o anumită libertate în interpretare, Luis de Pablo a devenit cunoscut şi datorită coloanelor sonore pe care le-a creat pentru mai multe filme, mai ales pentru cele regizate de cineaştii Victor Erice şi Carlos Saura, potrivit Agerpres.ro.

A fost, totodată, autorul a şase opere, iar ultima dintre ele, "El Abrecartas", va fi jucată în februarie la Teatro Real din Madrid, potrivit cotidianului El Pais.

Cariera sa a fost recompensată cu numeroase premii, atât în Spania, cât şi în străinătate. Luis de Pablo a primit medalia Ordinul Artelor şi Literelor în Franţa şi Leul de Aur onorific la Bienala de la Veneţia în 2020.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.