Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lukaşenko propune înființarea axei Minsk-Moscova-Phenian

aljazeera.com
lukasenko

Aleksandr Lukaşenko a prezentat planul unei axe Minsk-Moscova-Phenian în timpul întâlnirii cu Vladimir Putin pe care a avut-o vineri la Soci, un parteneriat pe care îl propune în contextul în care există zvonuri că Vladimir Putin şi Kim Jong-un ar negocia o afacere cu arme pentru a susţine războiul Rusiei în Ucraina, relatează The Guardian, citat de news.ro.

"Cred că ne putem gândi la o cooperare în trei direcţii", a declarat Lukaşenko. "Coreea de Nord, Rusia. Ştiu că au un mare interes pentru voi coreenii. Cred că pe-acolo se poate găsi ceva de lucru şi pentru Belarus, având în vedere problemele care există", a spus liderul de la Minsk.

Lukaşenko a făcut aceste propuneri în timpul unei discuţii cu Putin în oraşul staţiune Soci de la Marea Neagră, unde cei doi au avut a şaptea întâlnire faţă în faţă din acest an.

Putin şi liderul nord-coreean Kim Jong Un s-au întâlnit la începutul acestei săptămâni la cosmodromul Vostocini din Extremul Orient rus. Summitul, defăşurat cu măsuri stricte de securitate, a fost prima călătorie a lui Kim în afara Coreei de Nord în ultimii patru ani.

Au fost date publicităţii puţine detalii despre discuţii, dar s-a spus că Rusia ar căuta muniţie nord-coreeană, în ciuda sancţiunilor ONU care interzic tranzacţiile cu arme cu regimul lui Kim. La rândul său, liderul nord-coreean este interesat de tehnologia militară şi aerospaţială rusă, inclusiv de ajutorul Rusiei în lansarea propriilor sateliţi de spionaj, precum şi de asistenţa tehnică pentru programul de rachete balistice al Phenianului. Coreea de Nord caută, de asemenea, ajutor alimentar şi umanitar din cauza penuriei de alimente care a început din cauza regimului său de izolare.

Vineri, Putin a părut să nege faptul că Rusia plănuieşte să încalce sancţiunile ONU prin încheierea unui acord de armament cu Coreea de Nord. "Coreea este vecinul nostru şi trebuie să construim relaţii de bună vecinătate cu vecinii noştri, într-un fel sau altul", a declarat Putin în timpul unei conferinţe de presă după discuţiile cu Lukaşenko. "Da, există anumite particularităţi asociate cu peninsula coreeană. Discutăm deschis despre acest lucru, nu încălcăm niciodată nimic, iar în acest caz nu vom încălca nimic. Dar, bineînţeles, vom căuta oportunităţi pentru a dezvolta relaţiile ruso-nord-coreene", a declarat Putin.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat că nu au fost semnate acorduri sau contracte de armament de către cei doi lideri în timpul vizitei lui Kim Jong Un.

Cu toate acestea, itinerariul lui Kim în timpul turneului său în curs de desfăşurare în Orientul Îndepărtat al Rusiei a sugerat că pe ordinea de zi se afla cooperarea militară. Vineri, el a inspectat o fabrică rusă de avioane de vânătoare din oraşul Komsomolsk-pe-Amur, la aproape 6.000 de kilometri est de Moscova, care se află sub incidenţa sancţiunilor occidentale. Kim a fost fotografiat inspectând cabina de pilotaj a unui avion de vânătoare rusesc modern Su-57 şi a observat, de asemenea, un zbor de testare a unui avion Su-35. El va călători în continuare în Rusia pentru a vedea flota rusă din Pacific şi pentru a vizita o universitate şi alte facilităţi.

La începutul acestei săptămâni, Parlamentul European l-a acuzat pe Lukaşenko de complicitate la crimele de război comise de Rusia în Ucraina şi a cerut Curţii Penale Internaţionale (CPI) să emită un mandat de arestare a liderului belarus. O rezoluţie adoptată miercuri de legislatorii de la Strasbourg a afirmat că Lukaşenko a "permis" războiul Rusiei în Ucraina şi poartă "responsabilitatea directă" pentru morţile şi distrugerile rezultate. De asemenea, rezoluţia îl acuză pe Lukaşenko că a ajutat Rusia în deportarea forţată a copiilor din Ucraina în Rusia, acuzaţii în baza cărora CPI a emis deja un mandat de arestare pentru Putin şi pentru comisarul rus pentru copii, Maria Lvova-Belova.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.