Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lumea de acum nu este o distopie, nu a fost aranjată de un guvern care vă controlează, spune scriitoarea Margaret Atwood

wired.com
Margaret Atwood

Scriitoarea canadiană Margaret Atwood, cunoscută pentru lumile distopice prezentate în romane ca „The Handmaid's Tale" şi „The Testaments”, a declarat într-un interviu acordat joi BBC că lumea în izolarea impusă în urma răspândirii Covid-19 poate fi „neplăcută, înspăimântătoare, dar nu una distopică”, potrivit news.ro.

„O distopie, tehnic, reprezintă o societate dezagreabilă aranjată în care nu vrei să trăieşti. Aceasta nu a fost aranjată. Aşa că oamenii pot face aranjamente care nu sunt prea plăcute, dar nu este un totalitarism deliberat. Nu este un aranjament deliberat”, a spus Atwood pentru BBC Radio 5.

Ea a explicat faptul că trecem printr-o „criză urgentă”. „Să ne aflăm într-o situaţie neplăcută ca aceasta fulger nu este o distopie. Este un loc înspăimântător, neplăcut, dar nu a fost aranjat de un guvern care vă controlează”, a spus autoarea în vârstă de 80 de ani, de două ori recompensată cu premiul Booker.

Atwood a comparat teoriile conspiraţiei apărute privind o legătură între 5G şi coronavirus cu reacţiile oamenilor în secolul 14, când ciuma a lovit Europa.

Citește și: Grecia devine un model de gestionare a epidemiei COVID-19

„Când există o epidemie de panică, oamenii vor să dea vina pe ceva, pentru că dacă găseşti ceva pe care să îl învinovăţeşti, poţi elimina ameninţarea. În timpul Ciumei Negre, oamenii au învinuit bolnavii de lepră, care au mers din oraş în oraş, ţiganii, pentru că şi ei se deplasau, evreii, pentru motivele obişnuite, şi vrăjitoarele. Deci, dacă poţi distruge toţi aceşti oameni, poate nu vei mai avea ciumă. Cred că întotdeauna impulsul este să arzi ceva. Cel puţin, acum nu ard oameni încă”.

Margaret Atwood a criticat politicienii pentru că folosesc în discursurile lor referitoare la pandemie limbaj de război şi a prezis că această criză va face ca lucrătorii din domeniul sanitar să fie valorificaţi mai mult în lume.

Altwood, al cărei partener, romancierul Graeme Gibson, a murit în luna septembrie a anului trecut, a mai spus că viaţa ei a fost „dificilă” de atunci, „dar am ceva exerciţiu de a fi singură”.

„Sigur, este greu, dar nu sunt singură pe planetă”, a conchis ea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.