Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Luna misterioasă din Sistemul nostru Solar ce ne-ar putea ajuta să găsim viața extraterestră

NASA/Jet Propulsion Lab/ Wikimedia
luna enceladus

Luna înghețată a lui Saturn, Enceladus, ar putea răspunde la o întrebare ce ne framânta de mult: Suntem singuri? Cu oceanul său interior și gheizerele de gheață de apă care se aruncă la zeci de kilometri în spațiu și care se presupune că ar conține ingredientele pentru viață, această mică lună ar putea fi o țintă principală pentru viitoarele misiuni, anunță descopera.ro.

Însă Enceladus nu este singura locație din Sistemul nostru Solar cu gheizere active, deoarece o altă lună mică, aflată în apropierea marginii Sistemului Solar, are și ea caracteristici similare.

Este vorba despre cea mai mare lună a lui Neptun, Triton, care a fost vizitată o singură dată de Voyager 2 al NASA, în 1989. Dar sunt oare gheizerele de pe Triton singurele caracteristici care o fac o țintă bună pentru astrobiologie și pentru găsirea vieții dincolo de Pământ?

Triton, vizitată o singură dată de Voyager 2 al NASA în 1989

„Triton ar putea fi o lume oceanică, o lună care are o crustă de gheață solidă peste un ocean de apă lichidă la subsol”, a declarat Candice Hansen-Koharchek, un cercetător planetar care a fost reprezentant asistent al Experimentului Voyager Imaging Team în timpul misiunilor Voyager.

„Dacă acesta este cazul și dacă într-o zi vom putea ajunge la acel ocean și vom găsi viață, acest lucru ar extinde zona locuibilă la Centura Kuiper, nu doar la Sistemul Solar interior. Acest lucru are implicații profunde, atât în Sistemul nostru Solar, cât și la exoplanete.”

Datorită gheizerelor sale, pe care Voyager 2 le-a identificat sub forma unor dungi întunecate, Triton este doar al treilea corp planetar cunoscut din Sistemul Solar care este activ din punct de vedere vulcanic, în afară de Pământ și de Io, cea mai interioară lună a lui Jupiter, scrie Inverse.

Spre deosebire de gheizerele de pe Enceladus, despre care se crede că sunt cauzate de încălzirea prin maree, gheizerele de pe Triton sunt rezultatul încălzirii solare, unde lumina slabă a soarelui care ajunge pe lună face ca azotul înghețat de la suprafață să se topească încet și, în cele din urmă, să erupă.

Triton orbitează în jurul lui Neptun, aproape de marginea Sistemului Solar

Geologia activă explică, de asemenea, lipsa craterelor de pe suprafața sa și se pare că Triton deține o altă caracteristică similară cu cea a Pământului.

Voyager 2 este singura navă spațială care a vizitat Triton, dar o altă misiune NASA cunoscută sub numele de TRIDENT a fost selectată ca finalistă în 2020 pentru a explora Triton de aproape pentru prima dată din 1989, dar în cele din urmă a fost respinsă în runda finală de selecție de către NASA în 2021.

„Trident ar fi stabilit existența unui ocean subteran – primul pas în recunoașterea unei lumi oceanice”, a declarat Hansen-Koharchek. Deocamdată, Triton orbitează în jurul lui Neptun, aproape de marginea Sistemului Solar, cu gheizerele sale active, o atmosferă de azot și un posibil ocean interior.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.