Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lungile luni de secetă din Cornul Africii ameninţă cu foametea 22 de milioane de oameni

Agerpres - Reuters
foamete copii hrana africa

Din sudul Etiopiei până în nordul Kenyei, trecând prin Somalia, 22 de milioane de persoane sunt ameninţate de foamete, victime ale unei secete istorice începute la sfârşitul anului 2020 şi care ar urma să continue lunile următoare, relatează AFP.

Această cifră aproape s-a dublat de la începutul anului 2022, atunci când 13 milioane de persoane s-au confruntat cu foametea în Cornul Africii, informează Agerpres.

În această regiune în care populaţia trăieşte în principal din creşterea animalelor şi agricultură, aproape 5,6 milioane de persoane se află în prezent într-o situaţie de "nesiguranţă alimentară acută" în Somalia, 12 milioane de persoane în Etiopia şi 4,3 milioane în Kenya, potrivit ONU.

Peste 1,7 milioane de persoane şi-au părăsit locuinţele în căutare de apă şi hrană, potrivit ultimului raport al Programului Alimentar Mondial (PAM), publicat pe 23 ianuarie.

Cornul Africii este una dintre regiunile cele mai puternic afectate de schimbările climatice.

Din 2016, opt din cele treisprezece sezoane ploioase au fost sub medie, potrivit datelor publicate de Centrul pentru studiul riscurilor climatice (Climate Hazards Centre), o organizaţie de referinţă ce include cadre universitare şi Reţeaua sistemelor de alertă precoce împotriva foametei (Fews).

Seceta actuală este cauzată de cinci sezoane ploioase eşuate consecutive de la sfârşitul anului 2020, un fenomen nemaiîntâlnit de cel puţin 40 de ani. Cu toate acestea, nicio foamete nu a fost încă declarată oficial în regiune.

Ultima foamete din regiune, care a ucis 260.000 de persoane, jumătate copii cu vârsta sub şase ani, în Somalia în 2011, a fost rezultatul a două sezoane ploioase consecutive insuficiente.

În Cornul Africii, culturile, deja devastate de o invazie de lăcuste, au fost distruse, iar turmele, lipsite de apă şi păşuni, au fost decimate. Peste 9,5 milioane de vite au murit, a anunţat în noiembrie Biroul ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (Ocha).

Această criză a fost agravată de repercusiunile războiului din Ucraina, care a condus la o creştere a preţului cerealelor şi a combustibililor şi a atras numeroase fonduri de ajutor umanitar.

Situaţia se va înrăutăţi în lunile următoare, au alertat organizaţiile umanitare, cu un al şaselea sezon ploios, din martie până în mai, anunţat şi el sub medie.

Somalia este ţara cel mai grav afectată, cu peste jumătate din populaţie (7,85 milioane de persoane) suferind din cauza secetei.

Oficial, pragurile necesare pentru declararea unei foamete nu au fost atinse, în special datorită unei mobilizări financiare de ultimă oră la sfârşitul anului 2022.

Cu toate acestea, fără o intensificare a răspunsului umanitar, "este de aşteptat să apară o foamete între aprilie şi iunie 2023 în sudul Somaliei în rândul populaţiilor agro-pastorale din districtele Baidoa şi Burhakaba şi a celor strămutate din oraşele Baidoa şi Mogadiscio", a avertizat Ocha în decembrie.

Numărul persoanelor aflate în situaţie de "catastrofă" alimentară, ultima etapă înainte de declararea foametei, conform terminologiei internaţionale, este de aşteptat să crească de la 214.000 la 727.000 până la jumătatea anului 2023, conform Ocha.

Potrivit Unicef, aproape două milioane de copii din Cornul Africii "au nevoie de tratament urgent pentru malnutriţie acută severă, cea mai mortală formă de foamete".

Unicef a anunţat în septembrie că 730 de copii au murit între ianuarie şi iulie 2022 în centrele de nutriţie din Somalia, o cifră considerată probabil mai mică decât cea reală.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.