Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Luptă în PSD pentru voturile baronilor. Strategiile lui Dragnea și greșelile lui Tudose înainte de Cex-ul decisiv

Inquam Photos / George Calin
dragnea tudose

PSD trece  printr-o încercare de schimbare la față importantă, dar care ascunde ineficient adevărata miză- lupta pentru putere în partid  între două grupări. Totul depinde de cine va reuși să atragă în urmatoarele ore pânâ a CEX  cât mai mult sprijin din partea baronilor locali. Dragnea  are însă mai mulți ași în mânecă, în  timp ce Tudose mizează totul pe cartea demisiei sale pe masă, scenariu nedorit  total de colegii săi de partid. Cine va reuși să convingă liderii  social-democrați, va obține votul majoritar pentru lista sa de reamaniabili.

La finele lui 2016,  Liviu Dragnea  controla pozițiile cheie din Guvernul Grindeanu prin Sevil Shaideh la Dezvoltarea Regională și prin Florin Iordache la  Justiție. Cu alte  cuvinte într-o mână avea  cuțitul  cu care să taie  pâinea  finanțărilor pentru  primarii PSD, în cealaltă, biciul cu care să se lupte cu DNA-ul, dovedind altfel  fidelilor săi cu probleme în justiție că are scut pentru ei. La 10 luni distanță,  gruparea Tudose, Nica, Vlase - Pop este pe punctul de a-l lăsa pe liderul PSD  fără ultima sa  pârghie importantă de control.

Timpul pare  să nu mai aibă  răbdare cu Liviu Dragnea. Asaltat de DNA, implicat  în  noul  dosar Belina, cu doi miniștri deja  puși sub acuzare,  în prezent,  liderul PSD trebuie  să găsească soluația cea mai potrivită pentru a  neutraliza puseul de independență al premierului  Mihai  Tudose, fără să-și știrbească și mai mult autoritatea  în PSD  și așa afectată de ultimele scandaluri în care este implicat.

Repetarea scenariului Grindeanu, debarcat  prin moțiune de cenzură de propriul partid nu mai este posibilă. Pericolul nu s-a  externalizat ca în primăvară, ci este unul intern.  Mizând  totul pe cartea demisiei sale, o soluție  de neacceptat pentru liderii PSD, pentru că ar  îngropa  și  mai mult partidul în sondajele care-l dau deja pe un trend descendent, Mihai Tudose este la un pas de a-i elimina lui Dragnea din Guvern cel mai important ministru, pe Sevil Shhaideh, omul care împarte banii dezvoltării regionale, dar și pe Rovana Plumb, ministrul Fondurilor Europene. omul care alocă banii pentru proiectele primarilor pe bani UE.

După ultima sa  discuție cu Dragnea din Kisellef 10, Tudose a ieșit la rampă pentru a anunța că remanierea va  deveni realitate. Chiar dacă a câștigat o luptă importantă, Tudose este departe de victoria finală în confruntarea cu Liviu Dragnea. Nu sunt certe deocamdată nici remanierea lui Sevil Shhaideh și a Rovanei Plumb, chiar dacă surse din tabăra lui Tudose, îl dau deja pe Gabriel Vlase ca înlocuitorul lui Cuc la Transporturi, pe Marcel Ciolacu la Dezvoltare și pe Dan Nica la Fonduri Europene.

Mai trebuie lucrat la lista de miniștri care vor  spune adio Palatului Victoria. Iar aici  fiecare tabără are pe listă nume care nu se regăsesc pe cea a părții adverse, susțin surse  convergente  din conducerea PSD.

În prezent, Dragnea face eforturi  pentru a o menține pe Sevil Shaideh la Dezvoltare. Dincolo de pierderea unor pârghii de influență asupra organizațiilor locale, liderul PSD are un motiv și mai serios să  vadă în acțiunile  propriului premier o amenințare mult mai serioasă decât cea a unui concurs  de orgolii pentru obținerea unei libertăți mai mare de mișcare de către Tudose în raport cu conducerea PSD.

Atât Shhaideh cât și Plumb sunt anchetate de procurori în dosarul "Belina". Ambele au  primit  suportul partidului la ultimul CEX.  O eventuală cedare a lui Dragnea  în fața pretențiilor lui Tudose, tradusă prin scoaterea  celor doi miniștri din Guvern, riscă să fie percepută în PSD ca un semn de desolidarizare de problemele penale ale liderului și de sprijin pentru procurori și pentru adversarii săi instituționali.  Mai mult, s-ar trasforma într-un mesaj  că Dragnea nu își mai poate proteja nici măcar cei mai loiali colaboratori,  d-apoi alți colegi de partid, parlamentari sau primari certați cu legea și urmăriți penal de către procurori.

Dragnea este  conștient de această amenințare și încearcă  să profite de o greșeală esențială  comisă de Tudose. Acesta  și-a concentrat atacul, folosind șantajul cu propria demisie ca  vârf de lance. Într-adevăr, nimeni din PSD nu își dorește o nouă cădere a guvernului și o nouă perioadă de incertitudine în care numirea înlocuitorului se va afla, din nou, în mâna președintelui Klaus Iohannis.

Dar în același timp, Tudose a uitat ceva. În toate  ieșirile sale publice, el a părut să vorbească și să transmită mesaje către opinia publică și mai puțin  către proprii colegi de partid. Publicul are propria sa agendă, pe care criteriile cât mai ridicate de  integritate aplicabile politicienilor și, în special guvernanților, se află printre priorități.  Dar Tudose are  nevoie să convingă un întreg partid să-l urmeze, pentru ca tactica sa  să dea roade.

Discursul său de până acum nu a gâdilat orgoliiile baronilor și liderilor PSD.  Cu alte cuvinte, nu a vorbit pe limba lor. I-a  făcut să se îngrijoreze și să ia atitudine, dovadă pelerinajul la Palatul Victoria de ieri  a grupului  condus de  Nicolae Bădălău,  pentru a-i cere să nu-și depună demisia. Acest lucru nu înseamnaă că a obținut  și susținerea lor, iar Dragnea este pe deplin conștient că acest lucru se poate transforma într-un avantaj.

Potrivit surselor citate atât Dragnea, cât și Tudose, au  avut o serie de întâlniri informale cu unii lideri de filiale pentru a-i convinge să sprijine la CEX  propria lor listă cu propunerile de remaniabili. De fapt, prin  fixarea Consiliului Național la 48 de ore depărtare de la declanșarea crizei interne, Dragnea a  reușit să tragă de timp. Un timp prețios pentru  a dovedi colegilor de partid că Tudose nu e ce trebuie, că nu are nimic să le ofere și să sugereze că acesta  deja  joacă pentru adversari - Cotroceniul și serviciile secrete.

În paralel, Dragnea a obținut răgazul și pentru a-și consolida poziția printr-o altă  mutare de șah: l-a  impus pe omul său de încredere, Mihai Busoioc, drept propunerea PSD pentru șefia Curții de Conturi. Azi urmează validarea sa în plenul reunit al Parlamentului,  iar prin acest vot, puterea lui Dragnea va crește în condițiile în care principala atribuție a Curții de Conturi este cea a  verificării legalității modului de cheltuire a banului public de către instituțiile de stat și, mai ales de către administrațiile locale, conduse în mare parte de către aleșii PSD.

În tandem cu extinderea influenței sale asupra  Curții de Conturi, o evantuală păstrare la Dezvoltare a lui Sevil Shaideh i-ar oferi lui Dragnea controlul absolut asupra propriilor  baroni și primari de orașe și de comune.

Pentru Tudose este esențial să   fisureze monolitul pe care Dragnea vrea să-l construiască, dacă vrea  să aibă o șansă de succes și să se impună în acest conflict. Ori PSD nu poate  fi câștigat cu trimiteri la  problemele penale ale propriilor miniștri, iar  fără susținerea PSD, Tudose nu poate guverna.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.