Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Luptă în trei pentru șefia PNL. Pe cine susțin foștii președinți ai partidului

sigla pnl

Cu doar o lună înainte de Congresul care va decide viitorul președinte al PNL, în cursă sunt înscrise trei persoane: Cătălin Predoiu, Ludovic Orban și Cristian Bușoi. Filialele județene încep să-și stabilească favoriții pe care îi vor susține delegații la Congres, dar un cuvânt de spus au și foștii președinți ai partidului, fiecare cu proprii simpatizanți, cercuri de influență sau greutate simbolică.

Dintre cei opt președinți ai PNL de după 1990, șapte mai sunt în viață, însă unul (Călin Popescu Tăriceanu) conduce un alt partid. Doi sunt retrași din viața politică, dar opinia lor poate influența membrii partidului, iar unul este președitele României, care a anunțat că nu se va implica în treburile interne ale PNL.

Vezi și: SURSE - Ludovic Orban, NEGOCIERI care s-ar putea dovedi CRUCIALE în Congresul PNL

Mircea Ionescu Quintus a fost președintele PNL în perioada 1993-2001, iar în prezent este președinte de onoare al partidului. Deși a împlinit în martie 100 de ani, acesta a participat până recent la ședințele conducerii PNL. În ultima perioadă, sănătatea nu-i mai permite să se deplaseze, însă rămâne preocupat de problemele politice. Într-o declarație pentru stiripesurse.ro, Quintus afirmă că nu vrea să influențeze votul colegilor, însă speră ca viitorul președinte să scoată partidul din situația actuală.

„Am o opinie pe care o să mi-o exprim prin vot. Opinia mea nu vreau să influențeze în niciun fel, dezbaterile să fie libere. Întâi de toate, eu nu mă simt foarte bine. Singura mea dorință este să se aleagă cel mai bun, care să scoată partidul din situația în care este acum”, a declarat al doilea președinte PNL de după 1990.

A treia persoană care a condus PNL după Revoluție este Valeriu Stoica. Fără să mai fie activ în politică, acesta are totuși un favorit: colegul de breaslă Cătălin Predoiu.

„Cred că, în momentul de față, fișa postului e ce cel mai bine acoperită de Cătălin Predoiu. În primul rând, el are o experiență instituțională foarte bogată, a performat în conducerea unor instituții private și publice, a condus o societate de avocați, apoi ca ministru al Justiției a avut o foarte bună prestație. În al doilea rând, PNL are nevoie de o foarte bună interfață cu UE și cu structurile euro-atlantice în perioada următoare. Cătălin Predoiu are toate datele pentru a realiza această interfață. Nu în ultimul rând, programul pe care Cătălin Predoiu l-a coordonat pentru PNL este dovada unei bune cunoașteri a priorităților României de astăzi”, declarat Valeriu Stoica pentru stiripesurse.ro.

Chiar dacă PNL nu pare să aibă la acest moment lideri cu foarte mare priză la public, Stoica mizează pe alte calități ale viitorului președinte liberal. „Charisma este până la urmă înșelătoare. E mult mai importantă echipa. Dacă PNL va ști să aleagă o echipă, ea va fi în măsură să aibă mai mare succes decât orice lider charismatic”, mai spune fostul președinte PNL.

După Valeriu Stoica, la cârma PNL a urmat Theodor Stolojan, dar acesta nu și-a exprimat încă susținerea față de un candidat. A făcut-o însă Crin Antonescu, cel care a anunțat că are o datorie morală de a-l susține pe Cristian Bușoi. Europarlamentarul Bușoi este considerat și unul dintre favoriții lui Klaus Iohannis, penultimul președinte PNL, lucru care ar putea conta pentru unii delegați la Congres. Și, în fine, ultimul președinte al PNL, Alina Gorghiu, nu s-a decis încă pe cine va susține. Senatoarea s-ar putea îndrepta chiar spre fostul său adversar intern, Ludovic Orban, împreună cu tot grupul de susțunători interni, inclusiv fostul secretar general Ilie Bolojan.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.