Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lupta între noul şi vechiul guvern din Polonia se adânceşte! Tribunalul Constituţional blochează demiterea șefului procurorilor

istockphoto.com
justiție decizie tribunal

O instanţă superioară poloneză a decis luni să blocheze demiterea unui procuror de rang înalt acuzat că a participat la politizarea sistemului juridic al ţării. Blocajul subliniază provocările cu care se confruntă noul guvern liberal al lui Donald Tusk în realizarea reformelor necesare pentru a obţine fondurile UE. Bruxelles-ul a reţinut banii alocaţi Varşoviei din cauza deciziilor luate de precedentul guvern conservator, care s-a aflat la conducere timp de opt ani, relatează Reuters, conform news.ro.

Criticii spun că reforma justiţiei implementată de precedenta administraţie a partidului naţionalist Lege şi Justiţie (PiS) a sporit influenţa politică asupra instanţelor şi, ca urmare, Bruxelles-ul a îngheţat miliarde de euro alocate Poloniei din cauza preocupărilor legate de respectarea statului de drept.

Noul guvern proeuropean de la Varşovia a promis să revină asupra modificărilor şi să deblocheze banii, dar se confruntă cu rezistenţă din partea preşedintelui Andrzej Duda, un aliat al PiS, şi a susţinătorilor partidului, care rămân în poziţii puternice în instanţe şi în organismele de reglementare.

Cea mai recentă bătălie dintre noul guvern şi aliaţii PiS a fost deschisă vineri, când ministrul justiţiei, Adam Bodnar, a declarat că Dariusz Barski, procurorul naţional, a fost eliberat din funcţie.

Luni, Tribunalul Constituţional, despre care criticii spun că şi-a pierdut independenţa sub conducerea PiS şi a cărei şefă, Julia Przylebska, este considerată o "prietenă apropiată" a liderul PiS, Jaroslaw Kaczynski, a încercat să blocheze demiterea. "Tribunalul Constituţional a emis o decizie provizorie prin care a ordonat procurorului general (funcţie îndeplinită de ministrul justiţiei - n.r.) şi tuturor autorităţilor publice să se abţină de la orice acţiune care l-ar împiedica pe Dariusz Barski să îndeplinească funcţia de procuror naţional", se arată în comunicat.

În Polonia, procurorul public naţional este al doilea cel mai înalt grad de procuror din Polonia, după procurorul general, funcţie asimilată de ministrul justiţiei. Procurorul naţional este şeful Parchetului Naţional şi acţionează în calitate de adjunct al procurorului general.

Barski a salutat decizia Tribunalului Constituţional şi a declarat pentru postul privat de televiziune Polsat News că se consideră în continuare procuror naţional."Cred că este un lucru foarte bun că Tribunalul Constituţional a emis o astfel de decizie, eu am cerut-o şi Tribunalul a fost de acord cu această cerere. Înseamnă că ar trebui să continui să deţin această funcţie", a declarat Barski.

Confuzia este starea care domină în sistemul judiciar polonez de când noul guvern s-a angajat în demersul său de a anula numirile şi modificările făcute de PiS în cazul instanţelor şi a presei de stat.

COABITARE DIFICILĂ

Divergenţele dintre noul guvern şi şeful statului au degenerat într-un conflict deschis, în primele câteva săptămâni turbulente de "coabitare".

Preşedintele Duda spune că ministrul justiţiei nu are autoritatea de a-l demite unilateral pe procurorul naţional. Ministerul Justiţiei susţine că numirea lui Barski nu a fost validă, deoarece legile în vigoare la momentul numirii sale interziceau ca cineva care s-a pensionat să ocupe o astfel de funcţie.

"Demiterea procurorului naţional poate avea loc numai după consultarea dintre prim-ministru şi preşedinte, este nevoie de acordul scris al preşedintelui", a declarat Duda reporterilor după o întâlnire cu premierul Donald Tusk. "Nu există nicio îndoială că legea a fost încălcată aici", a punctat preşedintele.

La rândul său, premierul Tusk a declarat că Bodnar are "sprijinul său deplin" pentru a face independentă instituţia procurorului. "Sper că preşedintele ne va ajuta în acest sens, nu ne va împiedica", a punctat el.

Atunci când a operat schimbări în justiţie, PiS a justificat că sistemul judiciar polonez are nevoie de o reformare pentru a elimina distorsiunile şi ineficienţele rămase de la regimul comunist.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.