Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lupta pentru Pacific - Australia încercă să contracareze influența Chinei

fiji travel
Fiji

Şefa diplomaţiei australiene, Penny Wong, a ales Fiji pentru prima sa vizită oficială de la preluarea funcţiei, în încercarea de a-şi asigura aliaţi în rândul statelor insulare din această zonă a Pacificului, după ce luna trecută insulele Solomon au luat prin surprindere Canberra semnând un important pact de securitate cu China, relatează vineri AFP.

"Ne-am exprimat public preocupările privind acest acord de securitate", a declarat Wong joi la Suva, capitala insulelor Fiji.

"Ca şi în cazul altor insule din Pacific, ne gândim că vor fi consecinţe. Ne gândim că este important ca securitatea acestei regiuni să fie determinată de această regiune", a punctat ministrul de externe australian, citat de AFP, care evocă o luptă pentru influenţă între Australia şi China.

În acelaşi timp, ministrul de externe chinez Wang Yi a lansat un turneu în ţările din Pacificul de sud pentru extinderea cooperării în materie de securitate şi liber-schimb, denunţând, joi, într-o primă escală în insulele Solomon "calomniile şi atacurile" la adresa acordului încheiat luna trecută.

Vineri, Wang a făcut escală în insulele Kiribati, următoarele fiind prevăzute în Samoa, Papua Noua Guinee şi Fiji. Turneul său se încheie pe 4 iunie.

La rândul ei, Wong a declarat că vizita sa din Fiji a vrut să demonstreze că regiunea Pacificului se află pe lista de priorităţi a Australiei.

"Vrem să demonstrăm ţării dvs şi altora din regiune că suntem un partener demn de încredere. (...) Vrem să cooperăm ca membru al familiei Pacificului", a spus ea.

Ea a amintit şi că noul guvern australian condus de Anthony Albanese doreşte să recupereze "un deceniu pierdut" în materie de schimbări climatice, subiect crucial pentru insulele din Pacific, deosebit de ameninţate de aceste schimbări.

În paralel, China a lansat o amplă iniţiativă pentru consolidarea relaţiilor sale de liber schimb şi de securitate cu ţările din regiunea Pacificului de sud, văzută ca o tentativă de a plasa regiunea mai aproape de "orbita Beijingului", menţionează AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.