Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO Lupte de stradă în Aden. Rebelii înaintează în ciuda bombardamentelor Coaliției internaționale

Aden

Rebelii şiiţi houthi, sprijiniţi de Iran, au înaintat duminică spre Aden, al doilea oraş din Yemen, în ciuda raidurilor coaliţiei conduse de Riad, căreia Moscova i-a cerut insistent să accepte o pauză în loviturile ei aeriene din motive umanitare, relatează Reuters şi France Presse. 

Zeci de morţi s-au înregistrat în luptele dintre rebelii houthi şi unităţi aliate ale armatei cu miliţiile locale în apropierea portului acestui oraş din sudul ţării, ultimul bastion al forţelor loiale preşedintelui susţinut de Arabia Saudită Abd-Rabbu Mansour Hadi, în ciuda celor 11 zile de lovituri aeriene ale coaliţiei conduse de saudiţi şi formată în principal din state de la Golful Persic. 

Teheranul la rândul său a solicitat asistenţă sultanatului Oman pentru a obţine o oprire "imediată" a acestor lovituri, potrivit presei iraniene. Omanul, care are relaţii bune cu Iranul, este singura monarhie din Golf ce nu participă la coaliţia din zece ţări. 

În ciuda loviturilor începute la 26 martie, rebelii şiiţi - care au cucerit deja capitala Sanaa şi regiuni din nord şi centru - au reuşit să avanseze la Aden, luând sub control duminică sediul administraţiei provinciale, apropiindu-se de port, potrivit unui responsabil local. 

Houthi, aliaţi cu militarii rămaşi credincioşi fostului preşedinte Ali Abdullah Saleh, au bombardat de asemenea zone rezidenţiale, dând foc la mai multe case şi făcând zeci de familii să fugă, au declarat martori. 

Comentând aceste bombardamente, purtătorul de cuvânt al coaliţiei, generalul saudit Ahmed Assiri, i-a acuzat pe houthi că "terorizează civilii". 

Arabia Saudită musulmană sunită a lansat loviturile aeriene la 26 martie într-o încercare de a restabili ceva din autoritatea preşedintelui Hadi. 

Campania aeriană şi maritimă a vizat convoaie houthi, rachete şi depozite de arme şi a tăiat orice întărire posibilă venită din afară, deşi houthi neagă acuzaţiile saudite că sunt înarmaţi de Teheran. 

Luptele nu au reuşit până acum să producă o înfrângere decisivă asupra houthi sau susţinătorilor fostului preşedinte Ali Abdullah Saleh, care luptă alături de ei, dar bilanţul morţilor în continuă creştere şi suferinţa umanitară a alarmat grupurile de ajutor umanitar, notează Reuters. 

ONU a declarat joi că peste 500 de persoane au fost ucise în două săptămâni de lupte în Yemen, în timp ce Comitetul Internaţional al Crucii Roşii a făcut apel la o pauză imediată de 24 de ore în lupte pentru a permite trimiterea de ajutoare în Yemen. 

CICR, care a dat vina pe coaliţia condusă de Arabia Saudită pentru întârzierile în trimiterea de ajutoare, a anunţat că a primit aprobarea de a expedia medicamente şi personal şi speră să trimită două avioane luni. 

La rândul ei, Rusia a înaintat sâmbătă Consiliului de Securitatea al ONU un proiect de rezoluţie în care solicită o pauză în raidurile aeriene împotriva rebelilor houthi din Yemen efectuate de coaliţia de state arabe condusă de Arabia Saudită, în solicitare fiind invocată situaţia umanitară critică provocată de confruntările armate, aminteşte AFP.AGERPRES

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.