Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lupte violente între armata turcă și grupările arabo-kurde. Kurzii acuză folosirea armelor chimice

twitter.com
siria Manbij Jarabulus, Kobane

Armata turcă își continuă operațiunile în Nordul Siriei pentru a impune o zonă tampon prin care să își securizeze frontiera. Deși oficial Operațiunea 'Scutul Eufratului' a fost lansată pentru a lupta împotriva jihadiștilor din Statul Islamic, neoficial și practic toate operațiunile s-au desfășurat împotriva forțelor arabo-kurde până mai ieri susținute de SUA. Numai că după acordul dintre SUA și Turcia în cadrul vizitei vicepreședintelui SUA, Joe Biden, forțele kurde YPG/SDF sunt presate să se retragă la Est de Eufrat deși anterior câștigaseră teren în dauna Statului Islamic după lupte grele.

Vezi și: ANUNȚUL ICECHIM: Analizele care dau peste cap toate acuzațiile, în cazul Hexi Pharma

Fortele armate turce si rebelii islamisti din Opozita Siriana (paramilitarii care îi însoțesc) au continuat astazi campania militara în estul provinciei Alep la trei zile de la cucerirea orasului Jarabulus din mainile jihadistilor ISIS.

Asa cum era de asteptat, luptele dintre armata turca, rebelii islamisti si fortele arabo-kurde YPG/SDF s-au intensificat astazi si s-au extins pana in nordul Alepului acolo unde kurzii au incercat sa taie drumul dintre cele 2 fortarete ale rebelilor islamisti , orasele Mare si Azaz.

Fortele arabo-kurde YPG/SDF au fost insa rapid respinse de rebelii islamisti care au beneficiat de sprijinul artileriei si aviatiei turcesti care a bombardat pozitiile lor in orasele Tal Rifaat , Deir Jamal , Afrin dar si in zona aero-bazei Mennagh.

content-image

De asemenea luptele au continuat si la sud de orasul Jarabulus acolo unde rebelii islamisti au respins un atac al fortelor arabo-kurde YPG/SDF asupra localitatii Yusuf Bayk. Se spune ca dupa luptele de astazi fortele kurde YPG s-au retras oficial din estul provinciei Alep lasand teritoriile ocupate sub controlul unor factiuni din coalitia SDF formate din arabi , totusi asta pare sa nu fi multumit suficient Turcia care doreste o retragere totala a tuturor fortelor ce fac parte din coalitia SDF , indiferent ca sunt kurzi , arabi sau turkmeni.

Gruparile ce formeaza coalitia SDF (Fortele democratice Siriene ) au trei zile la dispozitie sa paraseasca tot teritoriul pe care il controleaza in estul provinciei Alep ( inclusiv orasul Manbij pe care l-au cucerit cu greu de la ISIS) urmand ca in cazul in care nu o fac, armata turca sa actioneze militar impotriva lor .

Kurzii sustin ca pe langa amenintari , armata turca ar fi bombardat astazi localitatea Dandaniyah cu arme chimice , zeci de civili fiind astfel raniti in urma bombardamentelor totusi informatia nu poate fi confirmata pana acum.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.