Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Luptele escaladează în Marea Roșie: armata americană a scufundat trei ambarcaţiuni ale rebelilor Houthi / Zece morți raportați

timesofisrael.com
houthi marea rosie

Luptele escaladează în Marea Roșie: armata americană a scufundat trei ambarcaţiuni ale rebelilor Houthi / Zece morți raportați

Elicopterele marinei americane au scufundat trei ambarcaţiuni aparţinând rebelilor Houthi din Yemen, care au atacat o navă de containere în Marea Roşie, a anunţat duminică armata SUA, relatează AFP, potrivit News.ro.

După ce rebeli Houthi au tras asupra elicopterelor americane, acestea din urmă "au ripostat cu focuri de armă în legitimă apărare, scufundând trei dintre cele patru mici ambarcaţiuni", a precizat Comandamentul militar american pentru Orientul Mijlociu (CENTCOM) într-un comunicat în care mai spune că a patra ambarcaţiune "a părăsit în grabă zona". Zece persoane au fost ucise în atacul american, au informat surse portuare.

CENTCOM a precizat că Marina americană a răspuns la o cerere de asistenţă din partea navei Maersk Hangzhou, o navă de containere sub pavilion Singapore, deţinută şi operată de Danemarca. Nava a raportat că a fost atacată pentru a doua oară în decurs de 24 de ore în timp ce naviga în Marea Roşie. Anterior, nava fusese ţinta a două rachete balistice lansate de pe teritoriul yemenit controlat de Houthi, pe care armata americană le-a doborât.

Imediat după anunţul SUA, compania daneză Maersk a anunţat că suspendă trecerea navelor sale prin Marea Roşie pentru 48 de ore.

Context

De la începutul conflictului dintre Israel şi Hamas, în urma atacului mortal comis în Israel la 7 octombrie de mişcarea islamistă palestiniană, rebelii Houthi, susţinuţi de Iran, au vizat în mod repetat navele care folosesc ruta maritimă din Marea Roşie, prin atacuri despre care spun că au ca scop sprijinirea palestinienilor din Gaza.

Aceste atacuri ameninţă o rută de tranzit care transportă până la 12% din comerţul mondial, ceea ce a determinat SUA să înfiinţeze la începutul acestei luni o forţă navală multinaţională pentru a proteja navele din Marea Roşie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.