Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

M5S pierde oraşe importante după alegerile locale din Italia

facebook.com
Beppe Grillo

Principalul partid de opoziţie italian, Mişcarea Cinci Stele (M5S), fondată de comediantul Beppe Grillo (foto), a înregistrat înfrângeri clare în majoritatea oraşelor importante în alegerile locale desfăşurate duminică în unele regiuni şi provincii din Italia, potrivit sondajelor la ieşirea de la vot (exit-polls), transmite DPA, potrivit agerpres.

Candidaţii M5S s-au plasat pe poziţia a treia sau chiar a patra în oraşe ca Palermo (insula Sicilia), Genova, Verona, Parma (nord) şi Catanzaro (sud), conform unui exit-poll realizat de canalele de televiziune RAI (public) şi La7 (privat).

Citeşte şi: Foştii luptători de gherilă din Kosovo se bucură de un avantaj fragil după alegerile legislative

Alegerile locale desfăşurate în peste 1.000 de municipalităţi şi la care au fost aşteptaţi circa 9 milioane de alegători (o cincime din electoratul italian) au fost considerate un adevărat test în perspectiva alegerilor parlamentare din Italia, prevăzute pentru începutul anului viitor.

Dacă se confirmă estimările exit-poll-urilor, atunci M5S va suferi cele mai ruşinoase înfrângeri la Genova (oraşul natal al lui Beppe Grillo) şi Parma.

Alegerile desfăşurate duminică sunt un test şi pentru foştii premier Matteo Renzi, reales recent preşedinte al Partidului Democrat (PD, de guvernământ), şi Silvio Berlusconi, al cărui statut neoficial de lider al taberei de centru-dreapta este ameninţat de Matteo Salvini, un adept al liniei dure.

Citeşte şi: Selfie şi agresiuni. Liderul opoziţie ruse şi-a început campania electorală într-un mediu ostil

În sondajele de opinie publicate în ultimele zile de site-ul Termometro Politico, PD şi M5S erau creditate fiecare cu 30% din intenţiile de vot, iar partidul lui Berlusconi, Forza Italia, şi Liga Nordului, formaţiunea lui Salvini, cu câte 12-13% din voturi.

Până recent, analiştii politici estimau că în toamna acestui an vor avea loc alegeri anticipate, însă ruperea unui acord interpartinic, survenită joi, a sporit şansele organizării alegerilor parlamentare la termen, la începutul lui 2018.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.