Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Macron avertizează România: 'Ce securitate va mai avea dacă Rusia câștigă în Ucraina? Am un obiectiv strategic clar'

CNN
zelenski macron

Preşedintele francez Emmanuel Macron declară joi în The Economist că o trimitere de trupe la sol în Ucraina nu este exclusă, dacă Moscova ”va străpunge liniile frontului”, iar Kievul cere acest lucru, relatează AFP, informează News.ro.

”Dacă ruşii se vor duce şi vor străpunge liniile frontului, dacă va exista o cerere ucraineană - nu este cazul în prezent - va trebui să ne punem în mod legitim întrebarea”, declară şeful statului francez.

”A îndepărta a priori acest lucru înseamnă a nu trage învăţăminte din ultimii doi ani”, în contextul în care state membre NATO mai întâi au exclus să trimită Ucrainei tancuri şi avioane după care şi-au schimbat părerea, adaugă preşedintele francez.

Declarațiile lui Macron

Şeful statului francez a provocat o controversă la sfârşitul lunii februarie, afirmând că trimiterea de trupe occidentale pe pământul ucrainean nu trebuie "exclusă" în viitor. El a explicat că doreşte să restabilească "ambiguitatea strategică" în răspunsul european la invazia rusă a Ucrainei, relatează Agerpres.

Majoritatea ţărilor europene, precum şi Statele Unite, s-au distanţat în mod clar de remarcile sale, chiar dacă de atunci unele au făcut un pas în această direcţie, potrivit AFP.

"Aşa cum am spus, nu exclud nimic, pentru că ne confruntăm cu cineva care nu exclude nimic", a reafirmat Macron în The Economist cu referire la preşedintele rus Vladimir Putin. "Probabil am fost prea ezitanţi în a formula limitele acţiunii noastre cuiva care nu mai are niciuna şi care este agresorul", a continuat el.

Obiectivul strategic clar

"Am un obiectiv strategic clar: Rusia nu poate câştiga în Ucraina. Dacă Rusia va câştiga în Ucraina, nu vom mai avea securitate în Europa. Cine poate spune că Rusia se va opri acolo? Ce securitate (va mai exista) pentru alte ţări învecinate, Republica Moldova, România, Polonia, Lituania şi multe altele? Şi în fond, ce credibilitate (vor mai avea) europenii care au cheltuit miliarde, care au declarat că acolo este în joc supravieţuirea continentului şi care nu şi-au oferit mijloacele de a opri Rusia? Deci da, nu trebuie să excludem nimic", a insistat Macron.

Situație dificilă pe front
Analiștii DeepState susțin că forțele armate rusești reușesc să avanseze pe linia frontului din Ucraina, relatează presa ucraineană. De asemenea, cinci persoane au fost ucise, iar alte 20 au fost rănite în mai multe atacuri ruse în estul şi nord-estul Ucrainei, potrivit autorităţilor regionale (pe larg, aici).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.