Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Macron și Merkel cer acorduri între mai multe ţări privind provocările migraţiei pentru a evita lipsa de consens care paralizează UE

Angela Merkel și Emmanuel Macron

Preşedintele Franţei Emmanuel Macron şi cancelarul Angela Merkel au cerut duminică, la Bruxelles, în cadrul unui mini-summit european privind imigraţia la care au participat 16 state membre ale Uniunii Europene, acorduri între mai multe ţări privind provocările migraţiei pentru a evita lipsa de consens care paralizează UE, ilustrată în continuare prin blocarea unei noi nave în largul Maltei cu 239 de migranţi la bord, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Reuniunea informală de duminică de la Bruxelles nu a dus la nicio acţiune concretă, dar a fost "utilă", a declarat preşedintele francez Emmanuel Macron. "Ne-a permis în special să excludem soluţii care nu sunt conforme cu valorile noastre, cum ar fi strategiile de suprimare", a spus Macron, pledând pentru o "soluţie europeană" la problema migraţiei. 

Această soluţie "va fi construită numai pe baza cooperării dintre statele membre UE, fie că este vorba de o cooperare a celor 28, fie între mai multe state care decid să lucreze împreună", a adăugat el. 

"Suntem cu toţii de acord să reducem migraţia ilegală pentru a ne proteja graniţele", a spus, la rândul ei, Angela Merkel. Dar când un consens nu este posibil, "vrem să-i reunim pe cei care doresc să găsească un cadru comun de acţiune", a adăugat cancelarul. 

Ea a evocat anterior necesitatea unor ''acorduri bilaterale sau trilaterale în interes reciproc'', pornind de la ipoteza că summitul UE programat pentru 28-29 iunie la Bruxelles ''nu va oferi încă o soluţie globală la problema migraţiei ". 

Merkel şi Macron au subliniat în special necesitatea de a aborda problema "mişcărilor secundare", adică a solicitanţilor de azil care se deplasează în UE, în loc să rămână în ţara prin care au intrat şi să aştepte o decizie asupra cazului lor.

Citește și: Disputa cu SUA, pe cale să escaladeze! Avertismentul UE cu privire la războiul comercial

Ministrul de interne italian Matteo Salvini a interzis vineri acostarea în porturile italiene a navei Lifeline, care are la bord peste 200 de migranţi salvaţi din Mediterana de organizaţia umanitară germană Mission Lifeline. Salvini a afirmat că nava trebuie preluată de Malta, aminteşte dpa. 

Guvernul maltez a replicat arătând că nu are nicio responsabilitate în acest caz, care fost preluat iniţial de centrul de coordonare a operaţiunilor de salvare din Roma, şi că autorităţile libiene şi-au asumat răspunderea pentru situaţii similare. Ministrul de interne maltez Michael Farrugia a precizat că migranţii de pe Lifeline au fost salvaţi între Libia şi insula italiană Lampedusa.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.