Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Macron îl contrazice pe Sarkozy: Poziția Franței cu privire la Crimeea

BFMTV
Emmanuel Macron

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat miercuri că Franţa nu recunoaşte anexarea de către Rusia a unor teritorii ucrainene, după afirmaţii controversate ale predecesorului său Nicolas Sarkozy, care a apreciat drept "iluzorie" orice "reîntoarcere" în problema Peninsulei Crimeea, informează AFP, potrivit Agerpres.

"Vreau să o spun încă o dată în faţa voastră, alături de voi, de o manieră foarte clară: Franţa nu recunoaşte nici anexarea de către Rusia a unor teritorii ucrainene, nici rezultatele simulacrelor de alegeri care au fost organizate", a declarat preşedintele francez într-un mesaj video preînregistrat şi difuzat în cadrul unui summit al "Platformei Crimeea", un eveniment anual dorit de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru a aminti de suveranitatea ucraineană asupra peninsulei.

După anexarea Peninsulei Crimeea de către Rusia în 2014, "constatăm degradarea constantă a situaţiei umanitare şi a drepturilor omului" acolo, a mai spus Macron.

Fostul preşedinte al Franţei Nicolas Sarkozy (2007-2012) a estimat la mijlocul lui august că în Crimeea "orice reîntoarcere este iluzorie". Potrivit lui Sarkozy, "un referendum incontestabil (...) va fi necesar pentru a valida starea de fapt actuală".

În acelaşi fel, pentru "teritoriile disputate din estul şi sudul Ucrainei", el a sugerat organizarea de "referendumuri strict încadrate de comunitatea internaţională pentru a tranşa problemele teritoriale în mod definitiv şi transparent".

Nicolas Sarkozy a pledat de asemenea pentru o Ucraină care rămâne "neutră", fără a adera nici la NATO, nici la Uniunea Europeană (UE).

În faţa polemicii, diplomaţia franceză a dat deja asigurări că poziţia sa nu s-a schimbat.

În mesajul său, Emmanuel Macron a subliniat miercuri "decizia istorică de a recunoaşte statul Ucrainei de candidat la aderare la UE". "Vom rămâne alături de voi pe această cale europeană şi în aspiraţia voastră la o pace justă şi o pace durabilă, adică în respect faţă de dreptul internaţional", a subliniat Macron.

"Continuăm mai ales să vă aducem ajutor în toate domeniile, pentru ca Rusia să pună capăt războiului de agresiune pe care îl duce împotriva voastră şi pentru a vă permite să rezistaţi, să vă protejaţi şi să învingeţi", a dat Macron asigurări.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.