Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Macron merge în SUA pentru o vizită de stat de mare anvergură

magnuscmd.com
macron

Preşedintele francez Emmanuel Macron se îndreaptă marţi spre Washington pentru a discuta cu omologul american Joe Biden despre o serie de probleme, de la alinierea politicii privind invazia Rusiei în Ucraina până la atenuarea conflictelor comerciale, anunţă AFP, citat de news.ro.

Macron, care, într-o onoare rară, este primul lider francez invitat la două vizite de stat în SUA, poate aştepta cu nerăbdare un alt salut cu 21 de tunuri şi o cină ostentativă la Casa Albă pe care fostul preşedinte Donald Trump le-a oferit în 2018. Anturajul său itinerant, format din miniştrii de externe, de apărare şi de finanţe, precum şi din lideri de afaceri şi astronauţi, ilustrează gama de cooperare transatlantică pe care Parisul speră să o promoveze.

Dar un oficial american de rang înalt a declarat pentru AFP că, deşi ar putea exista "progrese" concrete în anumite domenii, "această vizită se referă la relaţia personală, la relaţia de alianţă" cu Franţa.

"Există oportunităţi enorme de cooperare între administraţia Biden şi guvernul Macron", a declarat Martin Quencez, director adjunct al biroului din Paris al think-tank-ului GMF. "Dar, din diverse motive, cooperarea şi coordonarea nu au mers atât de departe pe cât ne-am putea imagina". Tonul dintre Paris şi Washington s-a mai calmat de acum un an, când Statele Unite au smuls de sub nasul francezilor un contract profitabil de furnizare de submarine Australiei - şi au lansat o nouă alianţă SUA-Marea Britanie-Australia în Pacific, denumită AUKUS, care a exclus Franţa.

Vizita de săptămâna aceasta ar putea fi considerată ca fiind punctul culminant al eforturilor SUA de a linişti un aliat NATO care este una dintre cele mai puternice voci care solicită "autonomia strategică" europeană, a declarat Celia Belin, cercetător la Brookings Institution.

"Francezii nu sunt întotdeauna uşor de gestionat, dar atunci când francezii şi americanii sunt de acord, acest lucru face ca lucrurile să avanseze foarte mult." "Nu sunt pe aceeaşi lungime de undă În situaţia actuală, însă, "nu suntem aliaţi pe aceeaşi pagină", a declarat pentru AFP un consilier al lui Macron, care a promis discuţii "provocatoare" cu Biden.

În pofida sprijinului său pentru Kiev, insistenţa lui Macron de a continua să discute cu Moscova pe tot parcursul invaziei Rusiei în Ucraina a stârnit îngrijorarea americanilor. Un alt consilier a declarat reporterilor săptămâna trecută că Macron va vorbi în curând cu preşedintele rus Vladimir Putin - dar nu înainte de vizita sa în SUA.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.