Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Macron nu vrea 'să-i dea lecţii' în materie de drepturi ale omului preşedintelui egiptean al-Sissi

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam   Emmanuel Macron

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat marţi că nu vrea 'să-i dea lecţii' în materie de drepturi ale omului omologului său egiptean Abdel Fattah al-Sissi, pe care l-a primit la Palatul Elysee, relatează AFP. 'În acelaşi mod în care eu nu accept ca un alt lider să-mi dea lecţii despre cum să-mi guvernez ţara (...), eu cred în suveranitatea statelor', a spus Macron, estimând că 'este vorba despre a nu da lecţii în afara contextului'.

'Sunt conştient de contextul de securitate. Preşedintele egiptean al-Sissi are o provocare, stabilitatea ţării sale, lupta împotriva mişcărilor teroriste, împotriva fundamentalismului religios violent. Acesta este contextul în care el trebuie să guverneze, noi nu putem face abstracţie', a declarat şeful statului francez, care l-a întâlnit pentru prima dată pe omologul său egiptean. Subliniind că lupta împotriva terorismului trebuie 'să se desfăşoare neapărat prin respectarea statului de drept şi a drepturilor omului', preşedintele francez a insistat asupra 'cooperării foarte strânse' care leagă Franţa şi Egiptul şi asupra parteneriatului dintre cele două ţări.

'Franţa se află alături de Egipt deoarece securitatea acestei ţări prietene este de asemenea securitatea noastră', a insistat el, rezumând strategia Parisului care consideră Egiptul principalul bastion împotriva terorismului în Orientul Mijlociu. Potrivit anturajului său, preşedintele francez a menţionat în timpul întâlnirii cu al-Sissi circa 15 cazuri de militanţi şi jurnalişti egipteni oprimaţi. 'Poporul egiptean refuză orice practică violentă sau dictatură şi nerespectarea drepturilor omului, însă eu sunt responsabil pentru 100 de milioane de persoane într-o regiune transformată de extremism într-un loc de unde se exportă terorismul în întreaga lume', a spus la rândul său preşedintele al-Sissi, conform Agerpres.

'Noi suntem împotriva violenţei şi pentru drepturile omului', a adăugat el, reiterând că forţele sale de securitate 'nu practică tortura'. Numeroase ONG-uri acuză guvernul preşedintelui al-Sissi că este responsabil de 'cea mai gravă criză a drepturilor omului din Egipt din ultimele decenii'. Ele denunţă cu regularitate arestările în masă, condamnările la moarte, utilizarea la scară largă a torturii şi persecuţiile împotriva homosexualilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.