Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Macron și Meloni, petrecere în barul unui hotel: vin roșu, toasturi și râsete

reuters
macron meloni

O întâlnire nocturnă foarte lungă, îndulcită cu vin roșu, toasturi și râsete, în barul unui hotel istoric din Bruxelles.

Premierul italian Giorgia Meloni și președintele francez Emmanuel Macron s-au întâlnit din nou la Bruxelles, înainte de un Consiliu European crucial pe tema extinderii Uniunii prin primirea Ucrainei, dar și a bugetului european, cu marea problemă a Pactului de Stabilitate în prim  plan.

"A fost o discuție excelentă", a explicat Macron la finalul întâlnirii, care a început miercuri seara târziu, după summitul UE - Balcanii de Vest, departe de camerele de luat vederi. Întâlnirea bilaterală a avut loc în barul hotelului, unde sunt cazați ambii lideri peste noapte, împreună cu Olaf Scholz. Cancelarul german se afla în aceeași sală. I-a salutat mai întâi pe Meloni și pe Macron, apoi a stat mult timp la o masă din apropiere cu staff-ul său. În cele din urmă, singurul din grupul de lideri purtând un tricou gri cu mânecă scurtă, s-a alăturat președintelui francez și premierului italian. Surse oficiale nu au dezvăluit aproape nimic din întâlnire. Dar, în ciuda fețelor relaxate care se vedeau la masă, subiectele discutate au fost foarte "fierbinți". Cu Italia aproape pregătită pentru orice - atât de mult încât să evoce dreptul de veto -, pentru a împiedica un compromis în noul Pact de Stabilitate, considerat prea punitiv pentru țările cu datorii mari. În dosarul revizuirii bugetului 2021-2027, Roma și Parisul se află pe partea opusă Germaniei și cer ca UE să pună la dispoziție mai multe resurse pentru migrație și inovare industrială, precum și pentru sprijinirea Ucrainei.

Discuții despre Ucraina

Firesc, și Kievul a făcut obiectul discuțiilor din cadrul întâlnirii, care a avut loc sub privirile unor reporteri, ale personalului Președinției Consiliului, ale ministrului italian pentru Afacerile UE, Sud, Coeziune și PNRR, Raffaele Fitto, și ale diverșilor diplomați de la instituțiile europene. De altfel, întâlnirea a avut loc cu câteva ore înainte de Summitul UE, unde este așteptată o dispută între Ungaria și celelalte 26 de state membre în privința deschiderii negocierilor pentru intrarea Kievului în Uniunea Europeană. Noaptea târziu, surse europene au vorbit despre optimism moderat, în timp ce surse de la Palatul Chigi au explicat că se lucrează la un acord bilateral între Meloni și Orban pe marginea summit-ului celor 27 de state mebre din UE.

Sursa: Revista Presei Rador Radio România

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.