Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Made in Romania: Autostrada Lugoj-Deva, sabotată de... castori

Income Magazine
Autostrada 2

Un studiu prost realizat a generat o situaţie aparent minoră, dar cu posibile urmări grave pe şantierul Autostrăzii Lugoj-Deva. O familie de castori din zona localităţii Bejan le-a dat două săptămâni bătăi de cap constructorilor care lucrează la lotul 4 al autostrăzii Lugoj – Deva. Deocamdată s-au retras dar atât ei, cât şi celelalte familii de castori de pe Valea Mureşului au un plan secundar, anticipat de specialişti, care trebuie acum să găsească şi să aplice soluţii.

Vezi şi: Bashar al-Assad, preşedintele Siriei, REACŢIE la atacul SUA

Potrivit publicaţiei Glasul Hunedoarei, castorii care sălăşluiau într-un canal de scurgere amenajat cu 40 de ani în urmă, între Mintia şi Bejan (pe malul nordic al râului) au ridicat baraje. În perioada ploioasă de la finele lunii februarie – începutul lunii martie, apele din canalul de scurgere s-au revărsat şi au ajuns pe „frontul de lucru” al autostrăzii, aflat în paralel la câțiva metri distanţă. După retragerea apelor, ziua, constructorii au curăţat canalul respectiv şi, implicit, au distrus barajele familiei de castori. Noaptea, castorii se apucau din nou de lucru, în aceleaşi zone. Două săptămâni a durat „disputa”. Castorii au cedat şi s-au retras, temporar, pe malul Mureşului, traversând drumul judeţean din zonă.

O echipă de biologi care monitorizează castorii, condusă de Călin Hodor, avertizează că pericolul şi mai mare ar putea apărea nu doar în zona Mintia – Bejan, ci pe întreaga lungime a lotului 4 al autostrăzii. „După ce nu vor mai fi speriaţi de prezenţa utilajelor pe şantier şi după ce se va termina autostrada, mă tem că acei castori, e vorba de aproape 20 de exemplare în zona Bejan – Ilia, care populează pâraiele ce coboară spre Mureş, vor construi, din nou, baraje şi vor înfunda acele scurgeri pentru pâraie și pentru apa pluvială care se vor face pe sub autostradă. Cred că aici se va impune amenajarea unor guri de supra-plin, astfel încât apa să nu se infiltreze în terasament iar după o vreme să apară probleme. Dacă apa va bălti lângă terasament există pericolul infiltrațiilor și a afectării grave a autostrăzii punând probleme serioase de siguranță a traficului atunci când aceasta va fi în exploatare”, a declarat Hodor, potrivit sursei citate.

Vezi şi: Ce a dezvăluit un milionar în faţa judecătorilor despre Sebastian Ghiță / FOTO

Zona a fost populată cu castori în urmă cu 20 de ani. Specie protejată, castorii nu pot fi relocaţi şi nici nu se poate risca luarea unor măsuri care să-i pună în pericol.

„Aici problema este generată de primele studii de impact și evaluare adecvată asupra mediului, făcut undeva prin 2013, studiu în care se afirma că nu există castori în zonă. Dacă acel studiu ar fi fost făcut corect, s-ar fi putut lua măsuri de evitare a problemei încă de la faza studiului de fezabilitate pentru autostradă”, adaugă Călin Hodor.

O dispută îndelungată a existat şi în privinţa urşilor care ar trăi în zonele traversate de autostradă. În ultimele zile s-a pus problema eliminării celor două tuneluri pentru urşi din sectorul Lugoj-Deva.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.