Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Madrid: 'Nu este cazul să ne pierdem cumpătul în problema Gibraltarului'

Ministrul de externe spaniol Alfonso Dastis s-a declarat luni puţin surprins de tonul Marii Britanii privind Strâmtoarea Gibraltar şi a lansat un apel la calm, relatează Reuters, potrivit agerpres.

'Guvernul spaniol este puţin surprins de tonul declaraţiilor din Marea Britanie o ţară cunoscută pentru calmul său', a afirmat Dastis în cadrul unei conferinţe de presă la Madrid.

Lovitură de graţie dată chiar de unul dintre oamenii lui Trump:Rusia, implicată în alegerile din SUA

Un fost lider al Partidului Conservator al premierului britanic Theresa May, Michael Howard, a afirmat că şefa executivului de la Londra ar fi chiar pregătită să meargă la război pentru a-şi apăra teritoriul, la fel cum Marea Britanie a procedat cu Argentina în disputa privind insulele Falkland, în urmă cu 35 de ani.

Uniunea Europeană a propus vineri acordarea dreptului de veto Spaniei în legătură cu viitoarele relaţii comerciale ale Gibraltarului cu blocul comunitar european.

La rândul său, ministrul de externe britanic, Boris Johnson, a declarat luni că va fi nicio schimbare privind suveranitatea Gibraltarului fără consimţământul Marii Britanii.

'Suveranitatea Gibraltarului este neschimbată şi nu se va schimba şi nu se poate schimba teoretic fără sprijinul expres şi acordul locuitorilor din Gibraltar şi Regatul Unit şi aceasta nu urmează să se schimbe', a declarat Johnson la sosirea la Luxemburg pentru a participa la o reuniune a miniştrilor de externe ai UE.

Citeşte şi: Biserica ortodoxă rusă A DECIS ce se va întâmpla cu trupul lui Lenin

Gibraltarul a fost cedat Londrei de Spania în 1713 şi enclava britanică, ce numără 32.000 de locuitori pe numai 7 km pătraţi, va fi exclusă din UE după ce plecarea Regatului Unit va deveni efectivă.

Circa 52% dintre britanici s-au pronunţat în favoarea ieşirii din UE la referendumul din iunie 2016, însă 96% dintre alegătorii din Gibraltar au votat pentru a rămâne în UE.

Madridul i-a propus în mod oficial, în octombrie, Marii Britanii o suveranitate împărţită, care 'i-ar permite Gibraltarului să rămână în UE' după ieşirea britanicilor. Această ofertă a fost deja respinsă în cadrul unui referendum, în 2002.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.