Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

MAE a sprijinit evacuarea temporară a membrilor internaţionali ai Misiunii OSCE din Ucraina

reuters
OSCE

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează miercuri că au fost finalizate demersurile de sprijinire a efortului de evacuare temporară a membrilor internaţionali ai Misiunii Speciale de Monitorizare (MSM) a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) în Ucraina.

Această operaţiune complexă a antrenat mai multe state participate la OSCE, printre care şi România, arată un comunicat al MAE transmis AGERPRES.

De la începutul agresiunii Federaţiei Ruse asupra Ucrainei, România a sprijinit, printr-un efort interinstituţional coordonat de Ministerul Afacerilor Externe, evacuarea temporară din Ucraina a membrilor Misiunii Speciale de Monitorizare a OSCE din regiunile Cernăuţi, Ivano-Frankivsk şi Lvov.

Ulterior, România a asigurat susţinere punctuală pentru evacuarea unui număr important de membri ai MSM, care îşi desfăşurau activitatea în regiunile Doneţk şi Lugansk.

În strânsă cooperare cu autorităţile din Republica Moldova, România a sprijinit, în ultima etapă a operaţiunii, şi evacuarea ultimului grup de observatori ai Misiunii Speciale de Monitorizare OSCE şi a conducerii Misiunii.

Pe tot parcursul procesului de evacuare, Ministerul Afacerilor Externe s-a aflat în permanentă legătură cu secretarul general al OSCE şi cu echipa sa şi a oferit susţinere misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare din regiune în toate etapele evacuării.

Ministerul menţionează activitatea reprezentanţilor Ambasadei României la Kiev, aflaţi în task-force-ul din cadrul MAE, care au menţinut constant legătura cu membrii români ai MSM, încă de la începutul activităţii acestei Misiuni a OSCE. Totodată, MAE mulţumeşte tuturor instituţiilor române care s-au implicat prompt şi substanţial în această operaţiune complexă, de durată şi riscantă. "Graţie acestui sprijin, contribuţia României la evacuarea temporară a membrilor internaţionali ai MSM a fost semnificativă şi a demonstrat din nou ataşamentul României faţă de principiile şi angajamentele care stau la baza OSCE", arată MAE.

În continuare, România pledează pentru stabilirea coridoarelor umanitare necesare pentru organizarea fluxului populaţiei care părăseşte Ucraina, respectiv pentru facilitarea evacuării civililor din zonele de conflict activ. În acest sens, face apel la Federaţia Rusă pentru îndeplinirea obligaţiilor asumate conform dreptului internaţional umanitar şi dreptului internaţional al drepturilor omului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.