Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

MAE răspunde la atacurile Ungariei: 'Ne manifestăm îngrijorarea față de retorica autorităților de la Budapesta'

romania ungaria

MAE a reacționat, marți, la declarațiile ministrului de Externe al Ungariei, Petr Szijjarto, care a criticat dur declarațiile lui Jean Claude Juncker referitoare la Centenar. MAE arată că dezavuează încercările de a critica acțiunile legitime și curajoase care au condus la formarea a României Unite.

”Ministerul Afacerilor Externe salută declarațiile președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, referitoare la Centenarul Marii Uniri și la semnificațiile zilei de 1 Decembrie pentru poporul român, făcute în plenul Parlamentului European în data de 23 octombrie, cu ocazia dezbaterii asupra viitorului Europei. Ministerul Afacerilor Externe apreciază că acest mesaj reconfirmă încrederea și aprecierea, la nivel european, față de statul român, care a adoptat de-a lungul timpului măsuri substanțiale în beneficiul persoanelor aparținând minorităților naționale, corespunzând celor mai înalte standarde de protecție în materie, angajament pe care România şi-l menţine şi pe care îl va urmări în mod constant în toate politicile sale”, arată MAE într-un răspuns acordat solicitării MEDIAFAX.

Potrivit sursei citate, oficialii MAE își exprimă solidaritatea cu declarația lui Jean Claude Juncker.

”Ne exprimăm totodată solidaritatea cu afirmațiile înaltului oficial european care subliniază importanța respectării ordinii juridice clădită în Europa ulterior războaielor mondiale, garanție a stabilității și securității în plan regional și ne manifestăm îngrijorarea față de retorica autorităților de la Budapesta care lansează în spațiul public mesaje care par a pune sub semnul întrebării eforturile care au adus pace și înțelegere între popoarele Europei de astăzi. Ministerul Afacerilor Externe dezavuează ferm orice încercare de a critica acțiunile legitime și curajoase ale reprezentanților națiunii române care au condus la formarea, în 1918, a României Unite, pe baza celor 14 puncte prezentate de președintele Woodrow Wilson în sesiunea camerelor reunite ale Congresului, Senatului și Camerei Reprezentaților SUA, din 8 ianuarie 1918. Ministerul Afacerilor Externe reiterează faptul că România înțelege să celebreze anul 2018 – anul Centenarului Marii Uniri – în spirit de unitate, toleranță și respect reciproc între toți cetățenii săi indiferent de etnia acestora și condamnă orice mesaje sau declarații de natură a incita la ură sau la conflicte interetnice”, se mai arată în răspunsul transmis MEDIAFAX.

Citește și: Un jucător al echipei Manchester City i-a dedicat golul din meciul cu Tottenham patronului echipei Leicester

Peter Szijjarto, ministrul de Externe al Ungariei, a criticat dur declaraţiile lui Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, care a afirmat că centenarul Marii Uniri de la 1918 reprezintă un eveniment important nu doar pentru România, cât şi pentru întreaga Europă.

"Europa va fi puternică şi unită dacă acceptăm că anumite date ale istoriei aduc bucurie unora, dar amintiri dureroase altora", a declarat Szijjarto pentru agenţia MTI. "Nu ne putem aştepta ca cei care regretă astfel de evoluţii să se bucure, astfel de aşteptări sunt imorale şi necinstite", a adăugat oficialul ungar.

Juncker "ar fi trebui să întruchipeze o Europă unită", dar "niciodată nu a făcut asta, indiferent dacă a fost vorba de Brexit, criza migraţiei, ori ziua naţională a României", a mai spus şeful diplomaţiei de la Budapesta.

În discursul său din Parlamentul European, din urmă cu câteva zile, Jean Claude Juncker a afirmat că ziua de 1 Decembrie este important pentru întreaga Europă, nu doar pentru ţara noastră. „În această zi sărbătorim împreună un mare eveniment istoric, care este important atât pentru Romania, cât şi pentru Europa”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.