Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

MAE rus înceracă să explice lista neagră a cetățenilor UE

vestidinrusia.ro
maria zaharova

Partea rusă a postat în spațiul public numele oficialilor europeni cărora, de acum înainte, le este interzis să intre pe teritoriul Federației Ruse, din cauza caracterului fără precedent al complicațiilor inițiate de Uniunea Europeană în relațiile dintre Moscova și Bruxelles, a declarat reprezetantul oficial al MAE rus, Maria Zaharova, relatează Rossiiskaia gazeta.

Potrivit spuselor sale, pentru opt cetățeni ai țărilor membre UE și reprezentanți ai structurilor europene au fost închise granițele în condiții de reciprocitate ca răspuns la hotărârile adoptate de Consiliului UE, la 2 și la 22 martie, privind introducerea de sancțiuni. ”Ținând cont de caracterul fără precedent al complicațiilor inițiate de Uniunea Europeană în relațiile dintre Rusia și UE, numele lor au fost publicate”, a arătat Zaharova.

După cum a subliniat diplomatul, reprezentantului UE în Federația Rusia, Markus Ederer i-a fost înmânată o notă privind demersurile de răspuns ale Moscovei. I s-a spus că ”măsurile unilaterale de restricții ale UE sunt privite de partea rusă ca fiind contrare normelor de drept internațional și venind în contradicție cu principiile de colaborare egală în drepturi și respectuoasă între state”. De asemenea, Moscova își rezervă dreptul de a reacționa și pe viitor la orice acțiuni neprietenoase ale UE de asemenea natură.

După cum amintește RG, intrarea în Rusia se interzice pentru președintele Parlamentului European, David Maria Sassoli, vicepreședintele Comisiei Europene pe probleme de valori și transparență, Vera Yurova, membru al delegației franceze la APCE Jacques Mayr, șeful Procuraturii orașului Berlin, Jörg Raupach, șeful Laboratorului de securitate chimică, biologică, de radiații și nucleară, Ose Scott, președintele Consiliului național pentru mass-media electronice al Letoniei, Ivars Abolins, directorul Centrului pentru limba de stat al Letoniei, Maris Baltins și șeful Departamentului pentru ultilizarea limbilor al Estoniei, Ilmar Tomuske.

După cum a atras atenția instituția din Piața Smolensk (MAE rus – n.r.), Moscova a fost obligată să meargă la acest pas, deoarece Bruxelles-ul ignoră sau respinge toate propunerile ruse de rezolvare a chestiunilor-problemă ce apar în regimul de dialog profesional direct.

”Astfel de acțiuni ale Uniunii Europene nu lasă nici o îndoială că adevăratul lor scop este de a frâna cu orice preț dezvoltarea țării noastre. De a-și impune conceptul unilateral al ”unei ordini mondiale bazate pe reguli”, ce subminează dreptul internațional. De a lansa o nedisimilată provocare la adresa independenței politicii interne și externe a Rusiei”, a afirmat MAE rus. În opinia diplomaților ruși, acest lucru se face în mod delibertat, cu aprobarea și încurajarea Statelor Unite, evident interesate de transformarea Europei ”într-o arenă de confruntare geopolitică acerbă”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.