Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

MAE salută semnarea acordului între Guvernul României şi Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice

MAE

Ministerul Afacerilor Externe salută semnarea, miercuri, a Acordului de privilegii şi imunităţi între Guvernul României şi Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), instituţie internaţională cu sediul la Haga (Olanda), al cărei obiectiv principal îl constituie implementarea prevederilor Convenţiei privind interzicerea armelor chimice (CWC). Acordul a fost semnat pentru Guvernul României de ambasadorul României la Haga, Brânduşa Predescu, iar pentru OIAC de către directorul general al organizaţiei, Ahmet Uzumcu, informează MAE într-un comunicat transmis Agerpres.

Prin acest document, arată sursa citată, se stabilesc privilegiile şi imunităţile de care beneficiază personalul OIAC, în conformitate cu dreptul internaţional, pentru exercitarea efectivă a atribuţiilor sale, atât în timpul desfăşurării activităţilor de verificare pe teritoriul României, cât şi în cursul desfăşurării altor activităţi legate de obiectul şi scopul Convenţiei.

Intrarea în vigoare a Acordului de privilegii şi imunităţi va deschide calea pentru adâncirea colaborării dintre România şi OIAC, prin dezvoltarea unor proiecte comune specifice, care vizează creşterea gradului de pregătire a autorităţilor române de resort şi a personalului OIAC, în contextul actual marcat de provocări de securitate care relevă rolul OIAC în combaterea proliferării şi utilizării armelor chimice, precizează sursa citată. Având în vedere specificul OIAC de organizaţie cu vocaţie globală, semnarea Acordului reconfirmă angajamentul României de a contribui activ la diplomaţia multilaterală în scopul menţinerii şi promovării păcii la nivel mondial, subliniază MAE. În cadrul ceremoniei de semnare a Acordului, ambasadorul României a prezentat în mod oficial directorului general mapa cu coliţă filatelică realizată de Romfilatelia, în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe, pentru marcarea sărbătoririi, în 2017, a 20 de ani de la înfiinţarea OIAC şi, totodată, de apartenenţă a ţării noastre la organizaţie. În prezent, 192 de state sunt parte la CWC, continuând eforturile pentru universalizarea acestui instrument juridic.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.